Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо кашлицата винаги се засилва вечер и през нощта?

22 февруари 2024, 10:44 часа

Кашлицата е по-силно изразена вечер по няколко причини, които отразяват сложното взаимодействие на физиологични фактори, фактори на околната среда и на начина на живот. Въпреки че индивидуалният опит може да варира, определени закономерности и механизми допринасят за изострянето на симптомите на кашлицата през нощните часове.

Един от ключовите фактори е естественият циркаден ритъм на организма. Вътрешният часовник на организма влияе върху различни физиологични процеси, включително върху дихателната функция. Изследванията показват, че белодробната функция следва циркаден модел, като вечер се увеличава съпротивлението на въздушния поток и се намалява белодробната функция. Това може да допринесе за повишената чувствителност към кашлица през нощните часове.

Освен това постназалната кашлица, която е често срещана причина за кашлица, има тенденция да се влошава през нощта. През деня производството на слуз в носните проходи се увеличава поради излагане на околната среда, като алергени и замърсители. Когато хората лягат да спят, слузта може да се натрупа в задната част на гърлото, предизвиквайки кашличен рефлекс. Освен това гравитацията играе роля в преразпределянето на слузта, което я прави по-вероятна да раздразни дихателните пътища и да провокира кашлица при залежаване.

Тази стара рецепта за кашлица може да ви спаси от неприятния проблем

Друг фактор, който допринася за това, е намалената способност на организма да изчиства дразнителите от дихателните пътища по време на сън. В будно състояние кашлицата служи като естествен механизъм за изхвърляне на дразнителите и прочистване на дихателните пътища. По време на сън обаче този защитен механизъм е донякъде потиснат, което прави по-трудно за организма да отстрани дразнителите, които могат да причинят кашлица.

Условията на околната среда вечер също могат да играят роля за засилване на симптомите на кашлицата. Например качеството на въздуха в помещенията има тенденция да се влошава вечер поради фактори като намалена вентилация и повишено използване на отоплителни системи. Излагането на алергени, прах и други респираторни дразнители във вътрешната среда може да предизвика или да влоши епизодите на кашлица.

Освен това някои медицински състояния, като гастроезофагеална рефлуксна болест (ГЕРБ), могат да допринесат за кашлица вечер. ГЕРБ възниква, когато стомашната киселина се връща обратно в хранопровода, което води до дразнене и предизвиква кашличен рефлекс. Симптомите често се влошават в легнало положение, което прави нощната кашлица по-често срещана.

Как да се преборим с неприятната кашлица след хранене?

И накрая, факторите, свързани с начина на живот, като хранене късно през нощта или дейности, които излагат хората на респираторни дразнители, могат да допринесат за вечерната кашлица. Храненето близо до времето за лягане може да увеличи вероятността от киселинен рефлукс, докато излагането на дим или други замърсители вечер може да раздразни дихателните пътища и да провокира епизоди на кашлица.

Обострянето на кашлицата вечер е многостранен феномен, повлиян от циркадните ритми, постназалното капене, намаления кашличен рефлекс по време на сън, факторите на околната среда, медицинските състояния и начина на живот. Разбирането на тези допринасящи фактори може да помогне на хората да се справят и да облекчат симптомите на нощната кашлица чрез целенасочени интервенции и промени в начина на живот.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес