Защо ключовата храна за здрав стомах е карамфилът

4760
Защо ключовата храна за здрав стомах е карамфилът
Снимка: iStock

Карамфилът е универсална подправка, която добавя вкус, като същевременно осигурява ползи за здравето. Представлява цветните пъпки на карамфиловото дърво, вечнозелено растение, известно като Syzygium aromaticum. Карамфилът се консумира както цял, така и смлян. Може да се използва за подправка на печени ястия, печива, сладкиши, за придаване вкус на топли напитки. Освен като популярна подправка, карамфилът се използва и в традиционната медицина.

Ето някои от основните ползи на карамфила.

1. Съдържа важни хранителни вещества
Ако добавите цял или смлян карамфил в храната си, ще си доставите важни хранителни вещества - фибри, витамини и минерали.

Чаена лъжица смлян карамфил съдържа:
* 6 калории
* 1 г въглехидрати
* 1 г фибри
* манган: 55% от препоръчителната дневна доза
* витамин К2 2% от дневната доза.
Манганът е важен минерал за поддържане мозъчната функция и изграждане на здрави кости. 

Ако всеки ден дъвчете зрънце карамфил, с тялото ви ще се случи това

2. Помага при стомашна язва
Някои проучвания разкриват, че съединенията, открити в карамфила, помагат за лечение на стомашна язва.
Известна още като пептична язва, стомашната язва представлява болезнена рана, която се образува в лигавицата на стомаха, дванадесетопръстника или хранопровода. Най-често се причинява от намаляване на защитната лигавица на стомаха, което се дължи на фактори като стрес, инфекция и генетика.

В изследване върху животни се разкрива, че етеричното масло от карамфил увеличава производството на стомашна слуз.
Стомашната слуз функционира като бариера и помага за предотвратяване на ерозията на стомашната лигавица от храносмилателните киселини.

3. Карамфилът влияе на стомашно-чревния тракт
Използва се при лошо храносмилане, разстройство, гадене, газове и др. Симптоми като повръщане, стомашна раздразнителност, изчезват бързо при редовно използване на карамфил. Болките в стомаха също отшумяват.
Карамфилът предпазва и от хранителни натравяния. Маслото от карамфил потиска растежа на бактериите, които причиняват хранителни заболявания.

4. Съдържа много антиоксиданти
Освен че е богат на важни витамини и минерали, карамфилът съдържа много антиоксиданти. Те представляват съединения, които намаляват оксидативния стрес, който допринася до развитието на хронични заболявания. Карамфилът съдържа и съединение, наречено евгенол, което действа като естествен антиоксидант.

Проучвания в епруветка установи, че евгенолът спира оксидативното увреждане, причинено от свободните радикали, пет пъти по-ефективно от витамин Е, друг мощен антиоксидант.

5. Помага срещу рак
Някои проучвания разкриват, че съединенията, открити в карамфила, помагат в борбата срещу рак. Проучване в епруветка разкрива, че екстракт от карамфил помага за растежа на тумори и насърчава клетъчната смърт на раковите клетки.

6. Унищожава бактериите
Доказано е, че карамфилът има антимикробни свойства, което означава, че помага за спиране растежа на микроорганизми като бактерии. Проучване в епруветка разкрива, че масло от есенция от карамфил убива три вида бактерии, включително ешерихия коли.

Освен това, антибактериалните свойства на карамфила помага за подобряване на оралното здраве. В едно изследване в епруветка се разкрива, че съединенията, извлечени от карамфил, спират растежа на два вида бактерии, които допринасят за заболяване на венците. Друго проучване на 40 души тества ефектите на билкова вода за уста, която съдържа масло от чаено дърво, карамфил и босилек. 

Сладките тайни на удивителните ползи от карамфила

7. Подобрява здравето на черния дроб
Проучвания показват, че карамфилът съдържа съединения, които помагат за здравето на черния дроб, сред които особено полезен е евгенол. 

8. Регулира кръвната захар
Проучвания разкриват, че съединенията, открити в карамфила, помагат за регулиране на кръвната захар. Установено е, че карамфилът и нигерицинът повишават усвояването на захарта от кръвта в клетките, увеличават секрецията на инсулин и подобряват функцията на клетките, които произвеждат инсулин. Инсулинът е хормон, който отговаря за пренасяне на захарта от кръвта към клетките. Правилното функциониране на инсулина е важно за поддържане стабилни нива на кръвната захар.

9. Помага за здравето на костите
Ниската костна маса е състояние, което засяга милиони възрастни по света. Това състояние води до развитие на остеопороза, която увеличава риска от счупвания и фрактури. Проучвания при животни показват, че някои от съединенията в карамфила помагат за поддържане костната маса. Освен това, карамфилът е богат на манган, който доставя 55% от препоръчителната дневна доза само в 1 чаена лъжица смлян карамфил.
Може да използвате смлян карамфил в много ястия, да дъвчете карамфил, да си направите ароматен чай.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Експерт разкри защо боли костта зад ухото?

Какво да направите, ако лицето ви е подуто или подпухнало?

5 причини за болки в слабините

Защо се натрупва течност в белите дробове?

Болезнено небце в устата: каква е причината и как да го лекуваме

Какво означава да имате висока кръвна захар?

Това са билките, които се берат през месец МАЙ

Велики четвъртък 2024 г.: Църковни тайнства и символика

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 2 май /валутен калкулатор/

Хороскоп Лъв днес, 1 май 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com