Защо не трябва да хвърляте сок от киселите краставици?

22852
Защо не трябва да хвърляте сок от киселите краставици?
Снимка: iStock

Сокът от кисели краставички, който често е страничен продукт от процеса на мариноване, е универсална и изненадващо полезна течност, която може да се използва не само като пикантна добавка към саламурата. Макар че самите мариновани краставици се ползват като подправка или закуска, сокът, в който са накиснати, не бива да се пренебрегва, тъй като може да се използва по различни начини.

Помощ за храносмилането

Сокът от мариновани краставици е пикантен и се дължи на съдържанието на оцет, който може да подпомогне храносмилането. Консумацията на малко количество от този сок преди или след хранене може да помогне за стимулиране на производството на храносмилателни ензими, като спомогне за по-гладкото храносмилане и намали дискомфорта.

Рехидратация

Сокът от мариновани краставици съдържа електролити като натрий и калий, което се дължи на процеса на осоляване. Тези електролити могат да подпомогнат рехидратацията и да възстановят електролитния баланс, което го прави потенциално естествено средство за леко обезводняване.

Усилвател на вкуса

Интензивният кисел вкус на сока от мариновани краставици може да се използва като уникален и пикантен подобрител на вкуса в готвенето. Една капка от този сок може да се добави към сосове, дресинги, маринати и дори коктейли, за да придаде пикантен вкус.

Колко оцет се слага в киселите краставички?

Смесител за коктейли

Сокът от мариновани краставици, известен като "pickleback shots", при който след шот уиски се консумира шот сок от кисели краставички, може да помогне за прочистване на небцето и да балансира силните алкохолни вкусове, което го прави любим сред някои любители на коктейли.

Замяна на оцет

Поради киселинния си характер сокът от кисели краставички може да се използва като заместител на оцета в рецепти. Той може да се използва за създаване на пикантни винегрети за салати или за добавяне на кисел елемент към различни ястия.

Източник на калий

Саламурата, в която се мариноват краставиците, може да бъде източник на калий. Калият е важен за поддържането на правилния баланс на течностите, нервната функция и мускулните съкращения в организма.

Облекчаване на спазми

Някои хора смятат, че електролитите и минералите, съдържащи се в сока от кисели краставички, включително магнезий и калций, могат да помогнат за облекчаване на мускулните крампи. Научните изследвания по този въпрос обаче са ограничени и разнопосочни.

Тайната на вкусните кисели краставици е разкрита

Помощник в градината

Киселинният характер на сока от мариновани краставици може да се използва в градината за предпазване от вредители. Напръскването на разреден разтвор около растенията може да възпре някои насекоми и вредители да нападнат градината ви.

Маринати и овкусяване

Киселинността на сока от мариновани краставици може да се използва за създаване на ароматни маринати за месо. Освен това киселинните му свойства могат да помогнат за омекотяването на по-твърди парчета месо.

Домашен разтвор за почистване

Киселината в сока от мариновани краставици може да се използва и като естествен почистващ препарат. Киселинните му свойства могат да помогнат за разграждането на петна, сапунени петна и минерални отлагания.

Включването на сок от мариновани краставици в кулинарните и дори в домашните ви занимания може да внесе уникален пикантен вкус и потенциално да предложи някои ползи за здравето. Все пак умереността е от ключово значение поради съдържанието на сол и киселини. Както при всяка промяна в диетата или домашните средства за защита, препоръчително е да се консултирате със здравен специалист или експерт, особено ако имате специфични здравословни проблеми.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Кои витамини трябва да приемате при афти, кървящи венци и пърхот?

Възможно ли е да се облекчи отока на очите с народни средства?

Топ 4 на най-емоционално нестабилните зодии

Какво можете да направите, за да повишите бързо кръвната си захар?

Кои зодии може да се изправят пред предизвикателства в годината на Сатурн?

Кой празнува на Цветница 2024 - пълен списък

"Мързеливото око" може да е симптом на сериозни здравословни проблеми

5 домашни средства, с които ще забравите за вредителите по цветята

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 28 април /валутен калкулатор/

Тези две добавки НЕ трябва да се комбинират, защото могат да доведат до анемия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com