Защо се появява екзема и как се лекува?

8542
Защо се появява екзема и как се лекува?
Снимка: iStock

Екземата, известна още като атопичен дерматит, е хронично възпалително състояние на кожата, което засяга милиони хора по света. То се характеризира със сухи, сърбящи и възпалени кожни участъци, които могат да бъдат както неприятни, така и грозни. Разбирането на причините за екземата и възможностите за нейното лечение е от съществено значение за ефективното справяне с това състояние.

Точната причина за екземата остава неизвестна, но се смята, че тя е комбинация от генетични фактори и фактори на околната среда. Хората с фамилна анамнеза за екзема, алергии или астма са по-предразположени към развитие на състоянието. Отключващите фактори от околната среда, като дразнители (сапуни, перилни препарати, химикали), алергени (полени, пърхот от домашни любимци), климатични промени, стрес и някои храни, също могат да изострят симптомите на екзема.

12 научно доказани природни средства срещу екзема. Вижте как се използват

Екземата се появява поради нарушаване на бариерната функция на кожата, което води до повишена загуба на вода и податливост към дразнители и алергени. Това води до изсушаване, сърбеж и склонност към възпаление на кожата. Разчесването на засегнатите участъци допълнително уврежда кожната бариера, създавайки порочен кръг от сърбеж и разчесване.

Лечението на екземата се фокусира върху овладяване на симптомите, намаляване на възпалението и възстановяване на бариерната функция на кожата. Овлажнителите играят ключова роля в лечението на екземата, като хидратират кожата и предотвратяват изсушаването ѝ. Обикновено се предписват локални кортикостероиди за намаляване на възпалението и облекчаване на сърбежа. Те се предлагат с различна сила, в зависимост от тежестта на симптомите.

В допълнение към кортикостероидите могат да се използват и други лекарства за локално приложение, като например калциневринови инхибитори (такролимус, пимекролимус), за потискане на имунния отговор и облекчаване на симптомите. Те често се препоръчват за чувствителни зони като лицето и гениталиите.

Каква е разликата между екзема и псориазис?

При тежки случаи на екзема, които не реагират на локално лечение, могат да бъдат предписани перорални лекарства като антихистамини или имуносупресори за контролиране на симптомите и намаляване на възпалението. Тези медикаменти обаче обикновено се използват за кратък период от време поради потенциални странични ефекти.

Освен лекарствата, избягването на отключващите фактори и практикуването на добри навици за грижа за кожата са от съществено значение за справянето с екземата. Идентифицирането и избягването на дразнители и алергени, използването на меки сапуни и перилни препарати без аромати, носенето на меки материи и поддържането на постоянна рутинна грижа за кожата може да помогне за предотвратяване на обострянията.

Освен това при тежки или резистентни случаи на екзема са налични варианти за лечение с мокри обвивки, фототерапия (светлинна терапия) и по-нови лечения като имуномодулатори.

Важно е да се консултирате с дерматолог или здравен специалист за поставяне на точна диагноза и изготвяне на индивидуален план за лечение. Екземата е хронично заболяване, което изисква дългосрочно управление, а при подходящи грижи и спазване на лечението хората могат да изпитат значително облекчение и подобрение на симптомите, което води до по-добро качество на живот.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Зодиите, които имат невероятно красива аура

От тази част от тялото зависи дали ще страдаме от деменция

Тези зодии са известни с неустоимия си чар и никой не може да им устои

Как да различим ГМО домат: Всеки трябва да знае това

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 7 май /валутен калкулатор/

Кои чайове помагат за справяне с подутия корем

Кои чайове ще ви помогнат при преяждане

Кои храни помагат при преяждане със сладко

Как да не преяждаме по празниците - следвайте тези съвети

Как да разчитаме резултатите от кръвен тест и какво означават стойностите му

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com