Защо се задържат течности в организма?

2410
Защо се задържат течности в организма?
Снимка: iStock

Излишните течности, натрупани в тялото, са често срещано подуване. По правило те причиняват много неприятности на дамите: обувките не могат да се обуят, бижутата (особено пръстените) буквално се впиват в пръстите. Освен за чисто козметичен дискомфорт отоците сигнализират и за проблеми, които или са започнали, или активно се развиват. Затова не пренебрегвайте такъв сигнал от тялото, по-добре е да се консултирате с лекар и да разберете причината.

За вредата от излишните течности в организма знае всяка дама, която е на диета. В края на краищата, това е подуване, което диетолозите са склонни да обяснят с наличието на 2-3 излишни килограма в тялото. Течността има склонност да се натрупва отново, така че е необходимо да се разбере в детайли каква е причината за това и да се отървем от нея.

Причини, поради които течността се натрупва в тялото

Има доста причини, поради които течностите се натрупват в тялото. Те включват:

- инфекциозни заболявания, които блокират лимфната система на тялото;

- запушване на вени;

- хормонални промени;

- недостиг на хранителни вещества;

- обезводняване;

- злоупотреба с алкохол или опиати,

- хипотиреоидизъм;

- употреба на редица медикаменти и др.

Как да премахнете излишната вода от тялото след празниците: 6 начина

Ако една жена е настинала, цялото ѝ тяло работи по-зле. Метаболизмът намалява, в резултат на което течностите се извеждат лошо от организма и се появяват отоци.

Блокирането на вените става причина за образуване на противоналягане на течности, в резултат на което течностите започват да се натрупват в тялото.

Често хормоналните смущения водят до появата на отоци. Затова течностите започват да се натрупват преди менструацията.

Ако в организма липсват определени хранителни вещества, се наблюдава нарушение и понижаване на нивото на електролитите, аминокиселините и минералите. Техният недостиг и започва да се компенсира от течността.

Понякога причина за отоците могат да бъдат алергични реакции. Те предизвикват най-реална токсикоза. В този момент в организма се произвеждат токсини, за чието отстраняване е необходима вода. Жената започва да пие повече.

Когато се говори за токсини, в повечето случаи се имат предвид алкохол, никотин и други наркотични вещества. Те отравят организма и тъканите се нуждаят от много вода, за да се справят с това състояние на отравяне. В крайна сметка именно водата разтваря токсините възможно най-ефективно и ги извежда от организма.

Химически вещества - алкохол, никотин и др. - много силно влияят върху пропускливостта на капилярите, в резултат на което те по-лошо започват да се справят със задълженията си и водят до появата на отоци.

Колкото и странно да звучи, причината за отока може да бъде дехидратацията. Изглежда, че напротив, липсата на вода би трябвало да доведе до изсушаване на тъканите, но организмът разбира тази ситуация по свой собствен начин. Мозъкът получава сигнал от други системи, че няма достатъчно вода, и организмът започва да пести и задържа цялата налична течност, в случай че водата свърши.

Задържането на течности може да бъде причинено и от топлината. Естествено, става дума за лятото. Ако навън температурата се повиши, въздухът става по-сух, в резултат на което мозъкът смята, че може да има опасност от обезводняване. Освен това дамите започват да пият повече през лятото. Всичко това заедно и води до натрупване на течност в тъканите.

Женският организъм започва да реагира на излишната течност и в случай, че дамата има проблеми с бъбреците. Така например забавянето ще настъпи, ако бъбреците не се справят с количеството течност, което приемат за преработка.

Как да определите дали в организма се задържат течности?

Най-простият тест за откриване на оток е обикновен натиск с пръст върху изследваната област. Натиснете кожата с лек натиск. Ако се появят петна, които не изчезват дълго време, значи имате оток.

Какво да направите, ако се появи оток?

Редица причини за отоци не са особено опасни за здравето и не засягат здравето на жената. Тези отоци се характеризират с това, че се появяват редовно и изчезват след известно време. Ако отоците са постоянни, е необходимо спешно да се обърнете към лекар. Той ще се заеме с отстраняването на причината, която предизвиква задържане на течности в организма. Например, ако става въпрос за хормонален дисбаланс, може да бъде назначена хормонална терапия. Наднорменото тегло ще бъде коригирано чрез диета, а бъбречното заболяване - чрез подходящо лечение.

7 начина да спрете да задържате вода

Успоредно с това е необходимо да се ангажирате с внимателно самолечение. Това не означава, че трябва да тичате да запарвате билки или да правите компреси. Просто трябва преди всичко да коригирате дневното си меню. Опитайте се да отстраните от диетата продукти, които водят до задържане на течности в организма. Това са киселите краставички, маринованите зеленчуци и други рафинирани храни.

Желателно е да добавите повече плодове и зеленчуци към диетата си. Естествените фибри помагат за нормализиране на обмяната на веществата и допринасят за най-удобното прочистване на организма. Струва си да помислите и за витамините. Можете да се опитате да съставите диетата си така, че да получавате всички необходими минерални комплекси от храната. Но ако това не е възможно, опитайте да включите в диетата си готови витаминни комплекси.

Добавете към диетата си естествени диуретици. Това са храни, които имат диуретичен ефект: копър, диня и други.

Пийте повече вода, но не забравяйте, че става дума за чиста питейна вода. Трябва да избягвате прекалено сладките напитки, особено газираните напитки, чая или кафето със захар. Не забравяйте, че като добавяте захар към напитката, предизвиквате задържане на течности в организма.

Отдавайте предпочитание на зеления чай вместо на черния. С течение на времето организмът ви ще свикне с този режим на пиене и ще започне да отхвърля неподходящите варианти за пиене. Можете да проверите дали пиете достатъчно течности, като отидете до тоалетната: урината ви трябва да е почти прозрачна.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 16 юни /валутен калкулатор/

Рецепта: Хавайски бананов хляб с ананас, кокос и ядки

Зодиите, които имат проблем с обвързването

Кои са 10-те най-добри храни и напитки за възстановяване на мускулите?

Зодиите, известни със своя страстен любовен живот

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 15 юни /валутен калкулатор/

Знаете ли как точно влияе алкохолът на простатата?

Какво да правите, ако клепачите ви се подуят под или над очите?

Какво да правите, ако си изкълчите крака?

Неочевидни признаци на предозиране с витамин D - много е трудно да се разпознае

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com