Защо ви боли опашната кост, когато седите?

4902
Защо ви боли опашната кост, когато седите?
Снимка: iStock

Болката в опашната кост при сядане може да бъде неприятна и често объркваща. Опашката, медицински известна като опашна кост, е триъгълна кост в основата на гръбначния стълб, съставена от няколко сраснали прешлена. Въпреки че различни фактори могат да допринесат за болките в опашната кост, разбирането на най-честите причини хвърля светлина, поради които седенето може да засили дискомфорта.

Една от най-разпространените причини за болки в опашната кост е травма или нараняване. Директен удар в опашната кост, като например падане или удар по време на спорт, може да доведе до натъртване, възпаление или дори счупване. При седене натискът върху опашната кост може да влоши тези травми, което води до засилване на болката. Болката може да продължи с течение на времето и да се превърне в хронично състояние, известно като кокцидиния.

Знаете ли за какво служи опашката на човек?

Друг фактор, който допринася за това, е неправилната стойка. Продължителното седене в неудобна или изгърбена позиция може да доведе до натоварване на мускулите и връзките около опашната кост. С течение на времето това натоварване може да доведе до възпаление и болка, особено при натиск по време на седене. Хората с професии, свързани с продължително седене, като например офис служители или шофьори на камиони, са по-податливи на болки в опашната кост поради неправилна стойка.

Освен това някои медицински състояния могат да допринесат за дискомфорт на опашната кост. Състояния като дегенеративно ставно заболяване, при което хрущялът около опашната кост се износва, или дискова херния в долната част на гръбначния стълб могат косвено да доведат до болки в опашната кост. Освен това инфекциите или туморите в околните области могат да причинят болка, която се засилва по време на седене.

В някои случаи раждането също може да бъде виновник. Раждането, особено при вагинално раждане, може да окаже значителен натиск върху опашната кост и околните структури. Този натиск може да доведе до нараняване или възпаление, което да причини постоянна болка при сядане. Болката в опашната кост след раждането не е необичайна и обикновено се подобрява с времето.

Ако имате болки в опашната кост – това е симптом за следния проблем

За справяне с болката в опашната кост често се препоръчват консервативни мерки. Прилагането на лед върху засегнатата област, приемането на болкоуспокояващи, които се продават без рецепта, и използването на възглавници с изрязан или клиновиден дизайн за облекчаване на натиска по време на седене може да осигури облекчение.

При тежки или упорити случаи може да се наложи медицинска намеса. Тя може да включва физиотерапия, инжекции за намаляване на възпалението или, в редки случаи, хирургични процедури за отстраняване на структурни проблеми.

Болките в опашната кост при седене могат да се дължат на различни причини - от травматични наранявания и неправилна стойка до медицински състояния и раждане. Разбирането на основните фактори е от решаващо значение за изготвянето на ефективен план за лечение, независимо дали чрез мерки за самопомощ, медицински интервенции или комбинация от двете. Ако постоянната или силна болка продължава, консултацията със здравен специалист е от съществено значение за определяне на най-подходящия начин на действие за всеки отделен случай.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 28 април /валутен калкулатор/

Тези две добавки НЕ трябва да се комбинират, защото могат да доведат до анемия

Лекар: 3 лесни начина, с които да спрете нощното уриниране

Фитнес треньор: Тези 4 храни блокират отслабването

Трикове, с които да засилите метаболизма си на 30, 40, 50 и 60 години

Зодиите, които не могат да крият емоциите си

Най-добрите плодове за лечение на затлъстял черен дроб

Къде отслабваме първо, когато губим тегло?

4 жени от зодиака, които имат късмет в любовния живот

Как да отслабнем около менопаузата и как да задържим теглото?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com