Зеленчуци, които помагат при подуване и рани

4646
Зеленчуци, които помагат при подуване и рани
Снимка: iStock

Зеленчуците играят решаваща роля за укрепване на цялостното здраве, а някои сортове са особено полезни за справяне с подуването и подпомагане на заздравяването на рани. Снабдени с важни хранителни вещества, антиоксиданти и противовъзпалителни свойства, тези зеленчуци могат да допринесат за по-бързия процес на възстановяване и да облекчат възпалението.

Един забележителен зеленчук, известен със своите противовъзпалителни свойства, е броколито. Богати на витамини С и К, както и на фибри, броколите спомагат за намаляване на отока и насърчават синтеза на колаген, който е от съществено значение за заздравяването на раните. Освен това то съдържа сулфорафан - съединение със силно противовъзпалително и антиоксидантно действие. Редовната консумация на броколи може да помогне за справяне с възпаленията и да подпомогне естествените оздравителни механизми на организма.

Друг зеленчук, който може да се разгледа, е спанакът, който е източник на хранителни вещества. Спанакът е отличен източник на витамин К, който е от решаващо значение за съсирването на кръвта и заздравяването на рани. Високото съдържание на витамини А и С в спанака допълнително допринася за неговите противовъзпалителни и укрепващи имунната система свойства. Включването на спанак в диетата ви може да подобри способността на организма да възстановява тъканите и да намали подуването.

7-те храни, които причиняват подуване на корема

Сладките картофи, известни с яркия си оранжев оттенък, са богати на бета-каротин, който е предшественик на витамин А. Витамин А е жизненоважен за здравето на кожата и заздравяването на рани. Антиоксидантните свойства на бета-каротина също помагат в борбата с възпаленията. Включването на сладки картофи в ястията ви може да осигури хранителен тласък, който да подпомогне оздравителния процес.

Куркумата, въпреки че е подправка, заслужава да бъде спомената заради забележителните си противовъзпалителни свойства. Доказано е, че куркуминът, активното съединение в куркумата, има мощно противовъзпалително и антиоксидантно действие. Макар че сама по себе си не е зеленчук, куркумата може да се включва в зеленчукови ястия, за да засили противовъзпалителните им свойства. Помислете за добавяне на куркума към супи, яхнии или печени зеленчукови ястия за допълнително укрепване на здравето.

Избягвайте тези храни, ако страдате от подут корем

Морковите с високото си съдържание на бета-каротин допринасят за здравето на кожата и заздравяването на рани. Бета-каротинът се превръща във витамин А в организма, като подпомага растежа и възстановяването на клетките. Морковите съдържат и антиоксиданти, които помагат за намаляване на възпаленията. Независимо дали се консумират сурови като закуска или са включени в различни ястия, морковите са универсален зеленчук, който може да подпомогне процеса на оздравяване.

Краставиците, известни със своите хидратиращи свойства, са друг зеленчук, който може да помогне при подуване. Те съдържат антиоксиданти, включително флавоноиди и танини, които имат противовъзпалително действие. Краставиците са богати и на витамин К, който подпомага правилното съсирване на кръвта и заздравяването на раните. Включването на краставици в салати или консумирането им като освежаваща закуска може да допринесе за цялостната ви противовъзпалителна диета.

Включването на разнообразни зеленчуци в диетата ви може значително да допринесе за овладяване на подуването и насърчаване на заздравяването на раните. Комбинацията от основни хранителни вещества, антиоксиданти и противовъзпалителни свойства, открити в броколито, спанака, сладките картофи, куркумата, морковите и краставиците, ги прави ценни допълнения към един добре балансиран и насочен към лечението хранителен план.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Зодиите, които са невероятно страстни любовници

За какво е полезно да се пие топла вода с лимон?

Смес от сол и захар помага при безсъние

Зелените орехи с мед прочистват организма

От какво се причиняват заболяванията на евстахиевата тръба?

Зодиите, които винаги завиждат на успеха на другите

Рецепта: Невероятния италиански великденски козунак - Коломба

Велика събота: Месят се обредни хлябове и козунаци

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 4 май /валутен калкулатор/

Голяма грешка: Не съхранявайте дрехите си в найлонов плик

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com