Знаете ли какво лекува червеното цвекло?

74407
Знаете ли какво лекува червеното цвекло?
Снимка: iStock

Кореноплодният зеленчук се слави със своите безспорни и доказани в резултат на редица научни изследвания здравословни ползи, поради което се препоръчва като средство за подпомагане на лечението при редица заболявания и се консумира въпреки землистия си вкус, който далеч не е намиран за привлекателен от всички.

Червеното цвекло е сред редките зеленчуци, които могат да се похвалят с богато съдържание на ценен мощен антиоксидант, наречен беталаин, който не само помага в борбата със свободните радикали и се бори с възпалителните процеси в тялото, но е и сред най-ценните средства за борба с онкологичните заболявания. Друго какво лекува червеното цвекло и как може да ни помогне за подобряване на здравословното състояние?

Какво лекува червеното цвекло?

1.       Червеното цвекло и кръвното налягане

Зеленчукът е ценен за хипертониците, тъй като съдейства за понижаване на кръвното налягане при редовна консумация. Съдържащите се в него нитрати, превръщащи се в организма в азотен оксид, водят до разширяване на кръвоносните съдове, а това неминуемо води до по-ниски показатели на апарата за измерване на кръвното налягане.

"Кралят на соковете": Защо сокът от червено цвекло е толкова полезен?

2.       Червеното цвекло и имунната система

Когато се колебаем какво лекува червеното цвекло, смело можем да отговорим всичко, защото то е мощен стимулант на имунната система, а тя с лекота може да се справи с всички заболявания, тъй като е нашият щит и естествен лечител на тялото.

Значима част от имунната система при човека се намира в стомаха, което означава, че здравият стомах означава и добре работеща имунна система. Червеното цвекло влияе благотворно на стомаха, тъй като е богато на фибри и насърчава растежа на добри бактерии в червата. Наличието на много здравословни бактерии в храносмилателната система помага в борбата с болестите и укрепва имунната система. Фибрите са полезни и за храносмилателните процеси и предпазват от наддаване на тегло, тъй като създават усещане за ситост, както и от запек и лениви  черва и всички, произтичащи от тях проблеми за здравето.

3.       Червеното цвекло и сърдечно-съдовото здраве

Може да намалите риска от инфаркт и инсулт, като консумирате редовно червено цвекло. Зеленчукът е сред най-ценните за сърцето и съдовете, тъй като е богат на фолат, който играе ключова роля в контролирането на увреждането на кръвоносните съдове, с което риска от сериозни заболявания на сърцето и съдовете, както и рискът от съдови инциденти – инфаркт,инсулт, застрашаващи живота и здравето и причиняващи инвалидизация, намалява значително.

4.       Червеното цвекло и възпаленията

Много заболявания се дължат на възпалителни процеси в тялото. Червеното цвекло предпазва от възпаления, с което се явява естествена профилактика против редица заболявания.

5.       Червеното цвекло, спортът и издръжливостта

Макар да не е точно свързано с въпроса какво лекува червеното цвекло, свойството  на кореноплодния зеленчук да улеснява работата на белите дробове и да увеличава притока на кръв към мускулите е изключително ценно особено за заетите с професионален спорт и редовни силови тренировки, тъй като подобрява издръжливостта им, тренировките и като цяло спортното представяне.

6.       Червеното цвекло и красотата

Здравето на кожата не е свързано само с външния вид. Здравата кожа означава здраво тяло, тъй като тя е най-големият орган в човешкото тяло. Здравата и красива кожа означава и добро самочувствие, а психическото здраве, ключ към което е това да се чувстваш добре в кожата си, е не по-малко важно от това на тялото. Ето защо грижата, която червеното цвекло оказва на кожата, също е сред отговорите на въпроса какво лекува червеното цвекло.

Ако пием всеки ден сок от червено цвекло – ето как ще ни помогне

Рискове и странични ефекти от консумацията на червено цвекло

Безопасно ли е червеното цвекло за всички при консумация? Има ли риск? Какво трябва да знаем, ако ще приемаме кореноплодния зеленчук за здраве? Тези въпроси не са по-малко важни от въпроса какво лекува червеното цвекло, а сред отговорите им са:

  • При продължителна консумация на червено цвекло се наблюдава порозовяване на урината, което е безопасно. Розовата урина обаче може да не е свързана с червеното цвекло, а да се дължи на редица заболявания, поради което е добре да се извърши лекарска консултация.
  • Възможни са алергични реакции при консумация на червено цвекло, които в редки случаи могат да бъдат животозастрашаващи.
  • Възможен нежелан ефект е намалената абсорбция на калций, която се дължи на съдържащите се в червеното цвекло оксалати. Ако дълго консумирате червено цвекло, е добра идея да следите нивата на калций в кръвта. Оксалатите се свързват с минерала и затрудняват усвояването му от тялото, имайте предвид това.
  • Ако бременните приемат червено цвекло, те могат да се чувстват по-уморени и да са по-склонни към загуба на съзнание, ако страдат от хипотония, която е свързана с понижаването на кръвното налягане.
  • Продължителният прием може да доведе до образуване на камъни в бъбреците.

Статията има само информативен характер и не замества лекарска консултация.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 29 април /валутен калкулатор/

Кои витамини трябва да приемате при афти, кървящи венци и пърхот?

Възможно ли е да се облекчи отока на очите с народни средства?

Топ 4 на най-емоционално нестабилните зодии

Какво можете да направите, за да повишите бързо кръвната си захар?

Кои зодии може да се изправят пред предизвикателства в годината на Сатурн?

Кой празнува на Цветница 2024 - пълен списък

"Мързеливото око" може да е симптом на сериозни здравословни проблеми

5 домашни средства, с които ще забравите за вредителите по цветята

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 28 април /валутен калкулатор/

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com