13 паралелки за прием след седми клас бяха закрити във Варненско

3217
13 паралелки за прием след седми клас бяха закрити във Варненско
Снимка: Thinkstock

Приключи кампанията по прием на ученици след 7-ми клас във Варненска област. Това съобщи за Радио „Фокус” – Варна Венцеслава Генова, началник на Регионалния инспекторат по образование във Варна.

Издадена е заповед за утвърдения държавен план-прием за учебната 2015/2016 година на 31 юли. Генова допълни, че има отделни свободни места в паралелките, които могат да бъдат заемани само от ученици, които се преместват от един профил в същия такъв. „Тези места вече не са за приемане на ученици, а за заемане от ученици, които се преместват. Приемането на ученици се извършва по смисъла на Наредба 11 за прием на ученици в държавни и общински училища, ако сега има останали свободни места, те се заемат по смисъла на правилника за прилагане на Закона за народната просвета - преместване на ученици”, посочи Венцеслава Генова.

Проведе се тържествено вдигане на флаговете на корабите от ВМС

На Морска гара – Варна се проведе ритуалът по тържественото вдигане на флаговете на корабите от ВМС, предаде БГНЕС. Министърът ...

Общият брой утвърдени паралелки са 84, като 81 от паралелки са във Варна, а останалите три в областта. 13 паралелки за прием след седми клас бяха закрити във варненските училища след първо класиране. Причината е, че след първия етап на класиране приетите ученици в съответните паралелки са били много под минимума и е било ясно, че няма да има възможност да бъдат сформирани. В училищата в областта тази година няма закрити паралелки, тъй като и след седми, и след осми клас децата са предпочели да останат в училищата и паралелките на населените си места и приемът е осъществен на 100%.

През новата учебна година в няколко училища във Варна ще бъдат сформирани паралелки, в които са събрани две различни професии или специалности. Това се прави с цел да се избегне закриване на паралелки по професии и специалности, които са необходими за икономиката във Варна и са съгласувани с бизнеса и бюрото по труда, т.е. има вакантни работни места и необходимост от такива специалисти. Голям брой ученици след седми клас през новата учебна година ще се обучават в непрофилирани паралелки на основни и средни общообразователни училища във Варна. Около 850 ученици, които успешно са издържали изпитите по български език и математика след седми клас, са предпочели да останат в общообразователен осми клас и след завършване на основно образование догодина да кандидатстват в професионалните гимназии. Това е нова тенденция и общообразователните паралелки за осми клас във Варна ще бъдат повече спрямо миналата година. В осми общообразователен клас ще се включат 1664 успешно завършили седми клас ученици.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com