200 ученици във Варна ще участват в съдебен процес

2532
200 ученици във Варна ще участват в съдебен процес
Снимка: Thinkstock

Започва новата учебна година за "Ранни срещи с правото" във Варненски окръжен съд, информира Varna.utre.bg. Проектът обхваща около 200 ученици на възраст между 16 и 18 години. Те участват в симулиран съдебен процес, под ръководството на съдия. Всеки младеж има своята роля в съдебната зала – на съдия, съдебен заседател, прокурор, подсъдим, защитник, вещо лице, свидетел.

Така, под формата на съдебна симулация, тийнейджърите от първо лице разбират значението на правата и задълженията си като активни членове на обществото, както и отговорността на магистратите, за решаването на човешки съдби.

Ученици от Варна събират пари за гвардейска охрана на паметника на Апостола

Ученици от Варна събират пари за гвардейска охрана на паметника на Апостола, съобщи Община Варна. Ученици от варненското ОУ „Св....

Проектът е на Областния съвет на Българския Червен кръст, финансиран от дирекция "Превенции" на Община Варна. В него като партньори участват Окръжен съд Варна и ОД на МВР. Целта е ранна превенция срещу престъпността чрез повишаване информираността на младите хора за структурата, функциите и значението на съдебната власт в България.

Утре е първият за новата учебна година симулиран съдебен процес. В съдебната зала на Варненския окръжен съд ще бъдат младежите от Професионалната гимназия по горско стопанство и дървообработване "Николай Хайтов".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com