Англичани, италианци, китайци и българи купуват новостроящи се средновековни къщи у нас

29019
Англичани, италианци, китайци и българи купуват новостроящи се средновековни къщи у нас
Снимка: Исторически парк

Комплекс от 120 български средновековни къщи се строи до новоизграждащия се исторически парк край Варна. Такива жилища до момента у нас не са правени и няма запазени от Средновековието, а има само възрожденски къщи, заяви изпълнителният директор на "Исторически парк" АД Ивелин Михайлов.

Къщите ще помогнат на посетителите на парка да се потопят напълно в света на българското средновековно минало. Комплексът е на площ от 70 декара и вече има купувачи на къщи от англичани, италианци, китайци и българи, обясни Михайлов.

Стилистиката на сградите е от Второто българско царство. Интериорът също ще напомня на царското величие от това време. "Нашият екип е проектирал всеки детайл по начин, който следва посоката на развитие на българската култура от тази епоха, но осъвременен, за да може посетителят да се чувства комфортно, но без да губи усещането, че е пътешественик във времето", каза Ивелин Михайлов.

Най-големият исторически парк в Европа се строи край Варна (СНИМКИ)

Най-големият исторически парк в Европа се строи на 130 декара край Варна в землището на село Неофит Рилски. Инвестицията е на стойност ...

Има огромна разлика между българските възрожденски къщи и българските средновековни къщи. Културата ни запада по време на османското владичество, докато по време на българските царства ние имаме най-високата култура в Европа. Тя е характерна само за България и Византия, но ще може да се види само при нас по простата причина, че Византия вече не съществува", подчерта Михайлов.

Според него туристите за първи път и само тук ще могат да се потопят в тази прекрасна култура. Материалите, които ще бъдат използвани, са камък, дърво, керамика и тухли, които са характерни за строителството по това време. Баните ще бъдат направени със специално изработени керамични плочки, които ще демонстрират високото ниво на развитие на българските керамични школи. Съдовете и приборите ще бъдат най-високите български културни достижения от тази епоха. Всеки отседнал в комплекса ще може да си поръчва уникалните храни от ресторантската част в "Исторически парк", които възстановяват тракийска, римска, българска и византийска кухня.

"Исторически парк" е най-големият подобен обект в Европа. Строи се на 130 декара край Варна в землището на село Неофит Рилски. Инвестицията е на стойност 50 млн. евро и е на „Исторически парк“ АД. Окончателно целият обект трябва да бъде завършен до 2022 година, като вече се изгражда неговият първи етап. Очаква се „Исторически парк“ да бъде посещаван от туристите, идващи в България, но и да привлече допълнително гости от цял свят. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 20.04-26.04.24

Евтим Милошев очаква успешен летен сезон

СЗБ: Българските институции най-сетне поставиха туризма като приоритет

Кабинетът набързо осигури 250 млн. лева за комплекса "Мини Марица-изток"

Сделките с недвижими имоти в Европа удариха 13-годишно дъно

Окончателно: Либерализацията на пазара на тока се отлага

Българският транспортен сектор изисква незабавни действия от Брюксел в отговор на загуби от над милиард лева без сухопътен Шенген

Предизборна идея на ГЕРБ мина през парламента - държавата дава 1 млрд. лв. за държавните мини

Войната в Украйна пълни джобовете на оръжейната ни промишленост: ВМЗ - Сопот с рекордни приходи

По-евтин Великден прогнозират от BILLA България

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика