Апелативен съд Варна гледа 3 условни и една оправдателна присъди по делото за смъртта на 2-годишния Дани

2981
Апелативен съд Варна гледа 3 условни и една оправдателна присъди по делото за смъртта на 2-годишния Дани
Снимка: БГНЕС

На въззивен контрол пред Апелативен съд Варна е присъда на Варненския окръжен съд (ВОС) от 29 май миналата година, който произнесе три условни присъди от по 2 години”лишаване от свобода”, отложени с 4 годишен изпитателен срок на трима от лекарите, признати за виновни, че са допуснали немарливо изпълнение на лекарския си дълг и причинили смъртта на 2 годишния Данаил Донев и две оправдателни присъди на техни колеги, съобщиха от съда. Съдът днес разгледа както жалбите срещу първоинстанционната присъда на тримата лекари, признати за виновни, така и жалбата на родителите на Дани против оправдателната присъда на единия от оневинените лекари, съобщиха от съда.

Пресслужбата на съда припомня, че първата съдебна инстанция призна вината на педиатъра от МБАЛ”Св.Анна” д-р М.Алиев, на хирурга от Клиниката по детска хирургия д-р Н.Неделчев и на д-р П.Костадинов – лекар от приемно спешно педиатрично отделение към Първа детска клиника в МБАЛ „Св.Марина” за допуснати от тях нарушения в Наредба 16 за организацията на болничната медицинска помощ в държавните болнични заведения и на Правилника за устройството, дейността и вътрешния ред на МБАЛ „Св.Анна”. Според ВОС нарушенията били свързани с действията на лекарите по незабавното осигуряване на животоспасяващи дейности и процедури, в т.ч. и на консултации при спешни случаи. ВОС оправда медиците да са причинили смъртта на детето поради виновно нарушаване на нормите на Закона за здравето.

Електромобили ще возят варненци до плажа от това лято

През новия туристически сезон летовниците ще могат да се придвижват с електромобили до варненските градски плажове и през Морската гра...

Първоинстанционният съд призна за невиновни д-р П. Кокински – детски хирург от Клиниката по гръдна хирургия при МБАЛ „Св.Марина” и д-р А. Гочева – лекар ординатор в Детско отделение на същата болница. Д-р Кокински бе оневинен затова да е причинил с действията си смъртта на 2 годишния Дани, а д-р Гочева бе оправдана затова да е вписала в медицинската документация отказ на майката на детето за специализирано изследване, без да е било предлагано такова. В мотивите си ВОС пояснява, че оправданието за това действие е на основание Тълкувателно решение на ВКС, според което „лекарите не са длъжностни лица”. Осъдените лекари и гражданските ответници – болниците „Св.Анна” и Св.”Марина” са осъдени да заплатят солидарно на родителите на Дани общо 200 000 лева обещетение за претърпените неимуществени вреди, ведно със законната лихва от влизане на присъдата в сила, както и 8000 лева държавни такси върху присъденото обещетение.

В жалбите си днес пред въззивния съд защитниците на осъдените лекари поискаха отмяна на присъдата на ВОС и тяхното оневиняване. Представителят на Апелативна прокуратура коментира, че в мотивите на присъдата, произнесена от ВОС е направен обстоен анализ на събраните доказателства, което води до извода, че законът е приложен правилно, а присъдата е справедлива и трябва да се потвърди.

Варненският апелативен съд ще се произнесе с решение в установения от закона 30 дневен срок.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com