Без коли в Морската градина, кълнат се общинари, но дали е толкова просто?

2484
Без коли в Морската градина, кълнат се общинари, но дали е толкова просто?
Снимка: БГНЕС

В Морската градина няма да има коли. Това де факто заяви зам.-кметът на Варна Тодор Иванов по време на заседание на транспортната комисия към Варненския общински съвет.

Точните думи на Иванов, според в. "24 часа", са: "Променяме генералния план за организация на движението на територията на Варна. Слагаме отново знаци, забраняващи достъпа на автомобили в Морската градина на Варна".

Дете загина, след като го блъснаха на паркинг във Варна

Малко дете е загинало на място, след като било пометено на паркинга пред ресторант "Хоризонт" в Морската градина на Варна, съобщи в. "2...

Само че още сутринта друг зам.-кмет на морската ни столица – Пламена Маринова, коментира пред Нова телевизия, че на няколко пъти общината е правила точно това и знаците плюс бариерите са били махани от съда, след като собственици на терени в Морската градина са обжалвали. Забраната за влизане на коли в парка беше издадена от кмета Иван Портних преди 6 години. След това обаче бяха заведени 34 дела срещу нея, повечето от които на хора, които имат имоти в северната част на парка. Състав на Варненския административен съд отмени заповедта на кмета и допусна коли в местността Салтанат. А протестиращи питаха защо общинската администрация не е обжалвала това решение на по-висока инстанция!

Всъщност, след вчерашното заседание, твърдостта на мерките засега е само на думи, де факто коментира в своя публикация в. "Сега". В петък, 5 юли, на среща са поканени ресторантьори, собственици на имоти и стопани на обекти, за да вземат отношение какъв режим за влизане в парка подкрепят. Каквото и да се реши на срещата или на следващо събиране, решенията трябва да бъдат потвърдени от Експертния съвет по устройство на територията (ЕСУТ).

Официално решенията на комисията тази вечер бяха три. Прие се предложение за промяна в Генералния план за организация на движението, което включва забрана за МПС-та в парка. Иванов настоява, че именно липсата на такива промени досега е позволявала общината лесно да губи дела в съда, след като е слагала знаци и бариери. Планира се и часови допуск за коли на социални учреждения и заведения. Одобри се и идея за завишаване на правомощията на общинска полиция, за да може да глобява. Третото решение бе именно да се проведе среща с ресторантьорите, за да се чуят съображенията им.

В същото време съдът реши, че румънският шофьор Адриян Крецу от Костанца, който прегази 3-годишната Радослава, остава в ареста. Румънецът е заплашен от 2 до 6 години затвор. В съдебната зала той се разплака и заяви: "Съжалявам и поднасям съболезнования на семейството. Разбирам мъката им, защото аз и жена ми от години се борим да имаме свое дете". Тестовете показват, че той не е пил или употребявал наркотици преди инцидента.

Общинският съвет във Варна окончателно спря референдума за Морската градина

Окончателно - референдум за Морската градина и крайбрежната зона във Варна няма да има. Решението беше гласувано с голямо мнозинство &n...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ВАРНА:

24 млн. лв. за фекалната тръба във Варненското езеро и тя още е "запушена"

Big brother: Блок във Варна се пази от кражби с 15 камери

Ръст на случаите на скарлатина във Варна

Добив на каменна сол в Провадия: БАН със становище води ли до земетресения

Наводнени пътища и пропаднали коли след проливен дъжд във Варна

Нови солни сондажи до Провадия могат да доведат до нелеки земетресения (СНИМКИ)

"Нова енергия в управлението": Варненският кмет Благомир Коцев ударно разчиства директори от ГЕРБ

Кърлежи тормозят Варна: Бум на ухапванията за последните дни

Зоопаркът във Варна се радва на ново бебе

Ето как посрещнаха кораба “Св.Св. Кирил и Методий“ във Варна (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com