Броят ръчно бюлетини от избирателна секция във Варна

1071
Броят ръчно бюлетини от избирателна секция във Варна
Снимка: Actualno.com

Върховният административен съд нареди ръчно преброяване на бюлетините от варненската избирателна секция №115. Това стана след жалба на "Движение 21" и скандално решение на съдия Елена Янакиева от Варненския административен съд от декември миналата година.

В съдебното дело тогава самата съдийка признава, че и 6-те подписа под 2 изборни протокола са фалшиви – не са на членовете на избирателната комисия, но въпреки това приема протоколите за действителни, пише Topnovini.bg.

Всички решения на ОИК - Враца са потвърдени от Административния съд

Административен съд Враца постанови решения по всички образувани административни дела по Изборния кодекс, информира "Дарик нюз". Във в...

В мотивите си съдия Елена Янакиева пише следното: „Действително, полагането на подписи не от членовете на комисията е равнозначно на липса на подписи. Чл. 441, ал. 5 от ИК се основава на решението, регламентирано от законодателя, че липсата на подпис на член на комисията не прави протокола недействителен."

Върховният съд не прие това решение и нареди ново дело с нов съдебен състав. Първото заседание е на 9 май и то ще започне с ръчно преброяване на бюлетините.

Съдът задължава Общинската избирателна комисия да предостави оригиналните протоколи и бюлетини от СИК №115. В залата са призовани и всичките 9 членове на тази избирателна секция, както и всички 51 жалбоподатели - физически и юридически лица.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com