Царството на орхидеите край Варна се увеличи с два нови вида

19709
Царството на орхидеите край Варна се увеличи с два нови вида
Снимка: Thinkstock/Guliver

Царството на орхидеите в Природен парк "Златни пясъци", наричан често "зелената перла" на Варна, се увеличи с два нови вида. Това са двурогата пчелица (Ophrys cornuta Steven) и дребнолистният дремник (Epipactis microphylla), съобщиха от Министерството на околната среда и водите (МОСВ). 

Красивите растения са открити при теренни проучвания в местността Бежаната, извършвани в продължение на две години със средства по Оперативна програма „Околна среда 2007-2013“. Така броят на дивите орхидеи, установени на територията на парка, се увеличава на 14. 

15 000 цветя ще бъдат засадени в Сливен през есента

Нови 15 000 цветя ще бъдат засадени през есента в Сливен, съобщиха от пресцентъра на общината. Заместник-кметът Иван Манчев посочи, че...

Двурогата пчелица е нежно растение с височина 10-15 см. Великолепните му цветчета приличат на пчела, откъдето идва името му. То е защитено от Закона за биологичното разнообразие и е в „червения“ списък на растенията и гъбите в категория „уязвим“. 

Дребнолистният дремник е също защитен вид, включен в Приложение II на Конвенцията по Международна търговия със застрашени видове от дивата флора и фауна (CITES). 

По време на проучването на две тревни местообитания учените се натъкват и на друг рядък вид от семейство „орхидацея“ – обикновената пърчовка. За нея има данни, че се е срещала по тези места, но за първи път сега се доказва съществуването й. Това е една от най-високите орхидеи у нас – достига 60-70 см и впечатлява с виолетовите си цветове, които наподобяват змийски език.

Българските орхидеи цъфтят кратко – от април до май. Повечето са горски и виреят в тъмните и влажни дъбрави на Родопите и Странджа. Много хора дори не предполагат, че ги има, тъй като представителите на това голямо семейство са предимно тропични и разпространението им по нашите ширини е ограничено. В България обаче се наблюдават 80 вида. 

Таймлапс: възхитителни кактуси

Потребител на видеохостинга Vimeo е споделил видео, което демонстрира цялата красота на цъфтенето на ехинопсисите. Ехинопсис е род рас...

Любителите-градинари е добре да знаят, че изкореняването и засаждането на дивите орхидеи в домашни условия е забранено. 

Може да се наслаждавате на тяхната красота в естествената им среда. Богата колекция от орхидеи има и в Ботаническата градина на БАН в София. 

Природен парк „Златни пясъци“ е разположен успоредно на морския бряг на североизток от Варна. Той е най-малкият природен парк в България – територията му е едва 1320,7 ха, но според учените не отстъпва на останалите паркове по красота и биологично разнообразие.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com