Гонят ромите от общинския приют във Варна

3680
Гонят ромите от общинския приют във Варна
Снимка: БГНЕС

66 роми от съборените през август незаконни коптори в "Максуда", които още живеят в общинския приют в СУПЦ "Анастасия д-р Железкова", трябва да го напуснат до края на седмицата. Това заяви шефът на общинската дирекция "Социални дейности" Любомира Комитска, цитирана от "Труд".

"Трябва да подготвим сградата за зимата и да осигурим нормален учебен процес на курсистите в СУПЦ. Въпреки че общината няма такова задължение, предложихме на тези хора алтернатива - да се настанят в почивната база на кметството в местността "Баба Алено" до Златни пясъци. Повечето обаче не искат и вероятно ще се наложи да ги изведем от СУПЦ принудително, ако подпишат протоколи за отказ", уточни тя.

В ООН загрижени и за ромите от „Максуда“

Върховният комисар на ООН за правата на човека Заид ал Хусейн изрази опасения от нови експулсирания на роми в Гърмен и във Варна, къдет...

Ромите не харесвали новия подслон, защото бил далеч от центъра на Варна, посочва Topnovini.bg. Част от тях отказали и предложената им от общината работа в сметопочистването и озеленяването. На едни заплатите им се видели ниски, а други нямали лични карти, тъй като ги били оставили като залог при лихвари. За разлика от събратята си по съдба, около 90 роми от съборените постройки вече излязоха под наем и си направиха адресни регистрации, за да получават помощи.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com