Министерството на енергетиката работи за удължаване живота на ТЕЦ „Варна“

9169
Министерството на енергетиката работи за удължаване живота на ТЕЦ „Варна“

Министерството на енергетиката следи внимателно техническото и екологичното състояние на ТЕЦ Варна, която е втората по инсталирана мощност електроцентрала на Балканския полуостров. Както е известно, в договора за присъединяване на Република България към ЕС е предвидено в периода 31 декември 2009 – 31 декември 2014 г. ежегодно да бъде извеждан от експлоатация по един блок от централата, ако не е приведен в съответствие с екологичните норми.

Досега през всяка от предходните години е бил извеждан от експлоатация по един блок, а до края на тази година това трябва да се случи и с последния. Така в навечерието на 2015 г. енергийната система на страната е пред прага да загуби поредните 210 мегавата мощност, ТЕЦ Варна да спре напълно, което ще бъде придружено и от съкращаване на персонал.  

ТЕЦ Варна излиза на протест днес

Служителите на ТЕЦ – Варна излизат на протест, съобщиха синдикатите. Във връзката с намерението на собственикът да закрие ТЕЦ - ...

Министерството на енергетиката не остава безучастно към неблагоприятното развитие на съдбата на електроцентралата. След структурирането на правителството министърът на енергетиката Теменужка Петкова се срещна с ръководството на собственика – ЧЕЗ ЕАД, за да обсъди с него варианти за намиране на взаимно приемливо решение за бъдещето на електроцентралата. Създадена е работна група с участието на представители на държавата и на инвеститора, която да предложи подходящ изход от ситуацията, така че да не се стигне до съкращаване на персонал, загуба на работни места и спиране на най-голямата балансираща мощност в страната.   

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com