Най-големите проблеми във Варна (I част)

36773
Най-големите проблеми във Варна (I част)
Снимка: Надежда Георгиева

Морската ни столица е един много красив град, привличащ туристи от цял свят. Морето, богатата култура и история са част от нещата, с които варненци могат да се гордеят. Варна, обаче, има и няколко сериозни проблема, които все още не са решени напълно и са „предизвикателсто“ за живущите в морската столица.

Замърсяването на въздуха

Един доста притеснителен факт за Варна са високите нива на замърсяване. Това е сериозен проблем, който се отразява пряко на хората и на тяхното здраве. Основни причини за замърсяването, особено през зимните месеци, са автомобилният трафик и отопляването на твърдо гориво. Това показват всяка година докладите на Регионалната екоинспекция. Много варненци споделят, че това е проблемът, който най-много ги притеснява, тъй като сами усещат негативното отражение върху себе си и децата си.

Все по-често кашляме, чувстваме се замаяни, като прекараме повече време навън. Притесняваме се най-вече за децата си, защото те дишат този замърсен въздух постоянно и това може да доведе до много болести.“, притесняват се жителите на града.

За да се справим с този проблем, който се наблюдава в доста части на България, е важно да се предприемат мерки, както от общините, така и от самите граждани. На хората трябва да бъдат предложени алтернативи, както за отопление, така и за постоянно ползване на автомобили. Общините трябва да помислят върху мерките, които да се предприемат, като предоставят възможности на хората за отопление, но на достъпни цени. Да се предложат по-добри условия за използване на градския транспорт или на велосипеди. Естествено инфраструктурата трябва да се подобри, за да е комфортно на пътуващите в автобуси, а не да се задушават и бутат вътре. Още нещо много важно, върху което трябва да помисли всяка община е да се превърне в градска гора. Ако всяка неизползваема площ от пространството се покрие с растителност, ефектът ще е максимален, а качественият и количествен състав на атмосферата значително подобрен. 

Ниски доходи- високи цени                                              

Варна е един от най-скъпите градове за живеене. Това е всеобщо мнение. Резултатите от запитване към варненци сочат, че голям проблем за тях са ниските заплати, за сметка на високите цени. Това е предизвикателство не само за хората, чийто роден град е Варна, но е за тези, които са дошли да учат и работят тук. Студенти споделят, че им е изключително трудно да си платят образованието, квартирите, сметките и да им остане нещо, за да преживяват.

„За сравнение, може да ви кажем, че наши приятели, които учат в София, плащат двойно, дори тройно по-малко за квартири. Тук са едни от най-високите наеми. Дори и заведенията за хранене и кафета са по-скъпи тук. Принудени сме да работим почасово след лекции, за да преживяваме“, жалват се студенти.

Хората, които работят тук споделят също мнението, че Варна е доста скъп град. За сметка на заплатите, които не са много по-високи от останалите градове в България, тук заведенията и магазините са много по-скъпи. Варненци споделят, че за високите цени на вода, ток и телефон, както и данъците, отива една голяма част от заплатата им.

Според много от хората, ако се намалят цените на някои услуги, на заведенията и магазините, животът им ще бъде много по-спокоен и хубав.

Паркоместата

Дългогодишен проблем в морската ни столица си остават местата за паркиране. Гостите на града много трудно могат да намерят къде да спрат автомобила си, дори за кратък престой. Проблемът е най-голям през лятото, когато във Варна пристигат туристи от цялата страна и от чужбина. Въпреки въвеждането на т.нар „синя зона“ във Варна, мнението на жителите на града е, че проблемът с паркоместата няма как да бъде решен напълно.

„Промяната вече е видима, броят на неправилно паркираните автомобили е в пъти по-малък и продължава да намалява. С въвеждането на реален контрол на кратковременното паркиране с поставяне на скоба броят на неправилно паркираните коли още повече ще намалее. Призовавам поне варненци през лятото, когато времето е хубаво, а напливът на туристи отвън е голям, ако имат работа в централната градска част, да използват алтернативни начини на транспорт и спиране на места извън централната част и синята зона.“, споделя Младен Иванов- управител на общинското предприятие „Паркинги и синя зона“.

Не на същото мнение, обаче, са част от варненци.

„Винаги ще има неправилно паркирали коли. Може да се каже, че това е до манталитета на хората, но понякога просто не ни оставят друг избор. Въведоха синя зона и какво? Отново нямаме къде да спираме. Местата пред блоковете не са достатъчни, няма гаражи. Да не говорим по централните части през лятото, когато тук се пълни с хиляди туристи.“, споделят граждани.

Има и варненци, които вярват, че въвеждането на синята зона все пак ще доведе до някакво решение на този голям проблем. Според хората поставянето на модулни, многоетажни паркинг системи също ще бъде едно добро решение. От общината пък обещаха преди месеци, че приходите от новата синя зона ще бъдат инвестирани в ремонт на улици и тротоари- още един от големите проблеми на Варна, за който все още няма решение.

Дупките по варненските улици

Неведнъж сме ви запознавали с множеството сигнали, които получаваме от варненци, относно лошото състояние на варненските улици. Всеки ден шофьорите треперят дали колата им няма да се счупи, минавайки покрай тези „кратери“. Невъзможно е нормалното шофиране по улиците, защото само една малка част от тях изглеждат така, както трябва.

Постоянно трябва да ремонтираме нещо по колите. Плащаме граждански, плащаме винетки, гориво, какво ли не, а какви са условията, които ни предлагат? Кметът се зае да ремонтира някои от големите булеварди, а малките улички? Те не са ли варненски? Да дойдат от общината и да видят какво е положението по кварталите!“, алармират ядосани шофьори.

Да, ремонти има. Много от тях, обаче, не са никак успешни и при първия по-силен дъжд, улиците отново са пълни с дупки. За шофьорите това е проблем номер едно във Варна и те се надяват в скоро време наистина да се вземат някакви мерки. Най-големите поражения са в кварталите, по малките улички, които сякаш за забравени от Бога. 

Канализацията

Тема, за която може да пишем много, а варненци могат да дадат безброй примери. Това е лошата канализация на града, който се превръща в пълноводна река при първия по-силен дъжд. Социалните мрежи се затрупват с множество снимки от дъждовна и наводнена Варна, а общината все едно остава сляпа за тях.

Въпреки че не много отдавна центъра на морската ни столица бе ремонтиран и бе вложена огромна сума пари, след всеки дъжд там хората трябва да се придвижват с лодки. Според данни, най-много проблеми с отводнителната канализация има в най-ниските точки на града и в част от Централния пазар. Освен че е стара, канализацията в града не е пригодена да поема големи количества валежи, обясняват от общината. Една от причините за наводненията след обилни валежи е това, че битовата и дъждовната канализация са слети в много части на града. Много важно е те да бъдат разделени, за да се предотвратят бъдещи големи наводнения.

Според кмета на града Иван Портних, генералното решение на проблема с наводняването на Варна при обилни валежи може да стане факт още през тази година с реализирането на мащабни проекти за около 200 млн. лв. На пресконференция в края на 2018 година Портних изрази надежда, че ще бъдат отпуснати европари и с тяхна помощ проблемът с варненската канализация ще бъде решен.

„Искрено се надяваме тази година вече да не „плуваме“ по варненските улици. Този проблем трябва да бъде решен веднъж завинаги! Варна е красив морски град, който трябва да цъфти, а не да става все по-зле!“, изразяват надеждата си варненци.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ВАРНА:

24 млн. лв. за фекалната тръба във Варненското езеро и тя още е "запушена"

Big brother: Блок във Варна се пази от кражби с 15 камери

Ръст на случаите на скарлатина във Варна

Добив на каменна сол в Провадия: БАН със становище води ли до земетресения

Наводнени пътища и пропаднали коли след проливен дъжд във Варна

Нови солни сондажи до Провадия могат да доведат до нелеки земетресения (СНИМКИ)

"Нова енергия в управлението": Варненският кмет Благомир Коцев ударно разчиства директори от ГЕРБ

Кърлежи тормозят Варна: Бум на ухапванията за последните дни

Зоопаркът във Варна се радва на ново бебе

Ето как посрещнаха кораба “Св.Св. Кирил и Методий“ във Варна (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com