Незаконни постройки и замърсяване довели до трагедията в "Аспарухово"

13993
Незаконни постройки и замърсяване довели до трагедията в "Аспарухово"
Снимка: БГНЕС

Незаконни постройки, замърсяване с отпадъци и силните валежи са причините за приливната вълна, заляла кв. Аспарухово, при която загинаха 13 души. Това е установила проверката на Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК), която бе представена днес пред журналисти. Не са открити доказателства за незаконна сеч или изпускане на водоеми.

Проверката е установила наличието на 17 незаконни имота в най-засегната част от варненския квартал, информира БНТ. Отхвърлени са хипотезите за незаконна сеч и за прелели язовири.

Над 22 млн. лв. са щетите в кв. Аспарухово

Предварителните разчети за щетите във варненския квартал „Аспарухово" сочат сумата от 22 604 000 лева. Това каза кметът Иван Пор...

Дерето в квартала, което трябвало да служи за отводняване, е било застроено с незаконни постройки и е било затрупано с отпадъци. Началникът на ДНСК Николай Христов обясни: "Ако го нямаше това застрояване при същото валежно количество, просто би преминала една голяма вода и би нанесла някакви щети, но нямаше да има човешки жертви".

Според устройствения план на “Аспарухово” от 1992 година, който не е влязъл в сила заради обжалване в съда, на мястото на най-пострадалите улици е трябвало да има зелени площи.

Христов обясни и какви са били причините незаконните постройки да не бъдат разрушени. Според него най-големият проблем е, че няма социални жилища, които да бъдат предоставени на хората, информира Дарик радио. 

Констатациите на ДНСК ще бъдат представени на Община Варна и на съответните министерства.

Хората от "Аспарухово" излизат на протест срещу задължителната евакуация

За днес жители на варненския квартал "Аспарухово" са планирали протест срещу принудителната си евакуация. В социалната мрежа "Фейсбук...

 

 

 


Строят нов квартал в "Аспарухово"?

Нов квартал ще бъде построен в "Аспарухово", ако се потвърдят предположенията, че е намерен мощен спонсор за изграждане на къщичките. ...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com