НПО-та за Морската градина: Някой може би тества дали не може да я продаде

1814
НПО-та за Морската градина: Някой може би тества дали не може да я продаде

Подгряване на обществото за възможна продажба на Морската градина ("Приморски парк") във Варна. Такова предположение изказаха две граждански сдружения в лицето на "Варна диша" и "Зелена Варна" предвид появили се информации и опровержения, че се обмисля продажба, за да се строят атракциони, хотели и паркинги.

"Обръщаме внимание, че в медийните публикации по въпроса се говори за писмо до държавна институция, а именно Областния управител на област Варна. Субект в това писмо е имот в „Приморски парк”, собственост на Министерство на отбраната. Имот, който по ОУП е предвиден за нова зоологическа градина. Нещо повече, намеренията, които са посочени, следват схема, която виждаме да се прилага не веднъж през последните двайсет и шест години – умишлено или не обществено значими ценности се оставят на произвола на съдбата, след което биват продадени на инвеститори с обещанието, че ще бъдат облагородени и обществото ще спечели от това, а в крайна сметка ползите са само и единствено за определен, ограничен кръг от хора", предупреждават гражданските сдружения. И припомнят, че дотук опровержение за възможна продажба има само в медиите, не и официално от държавна институция.

Варненци не искат коли в Морската градина, съдът обаче постанови обратното

Пред сградата на Варненския административен съд варненци организираха протест срещу решението на ВАС за допускане на леки автомобили в ...

И "Варна диша", и "Зелена Варна" призовават за следното:

1. Да бъде разследван начинът, по който беше реституирана, продадена и в крайна сметка застроена голяма част от „Приморски парк” (Морската градина на Варна).

2. Да се даде яснота и пълно законово обяснение за концесионните отношения на Крайбрежната алея „Кап. Георги Георгиев” – кой отговаря за стопанисването на обектите по нея, кой носи отговорност за състояниeто на буните, кой би понесъл отговорността при евентуално прегазване на разхождащи се и плажуващи хора по алеята, кой извършва течащият в момента ремонт на Градските бани и т.н.

3. Да се организира обществена дискусия за бъдещето на Морската градина, на която да се вземат решения и бъдат предприети действия за запазване и развитие на нейните обществени функции, така че гражданите на Варна да се гордеят със своя най-известен и любим парк.

Отмениха забраната за достъп на автомобили в Морската градина във Варна

Административният съд във Варна отмени забраната за достъп на автомобили до местността "Салтанат" в Морската градина. Съдът се произнес...

4. Да бъдат разследвани всички описани случаи на целенасочена дезинформация и да се разкрие кой стои зад тях. Убедени сме, че това е добре организирана и режисирана кампания не само срещу гражданското общество на Варна, но и срещу Морската градина, срещу бъдещето на града.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com