Общинари от Провадия хванати в схема по източване на държавния бюджет

4083
Общинари от Провадия хванати в схема по източване на държавния бюджет

Схема за източване на пари от държавния бюджет чрез документи с невярно съдържание, фиктивно вписани хора и незаконосъобразно сключен договор без проведена обществена поръчка разкри финансова инспекция след извършена проверка в община Провадия.

Това става ясно от доклад на Агенцията за държавна финансова инспекция.

Схемата е разкрита при извършване на проверка за законосъобразност на разходване на средствата, които са предоставени от централния бюджет за субсидиране на обществения автомобилен транспорт в общината, съобщи "Провадия днес".

Финансовите инспектори са установили, че общественият превоз в общината е възложен без проведена обществена поръчка на стойност 463 880 лева.

При проверка на вътрешноградските превози проверяващите са установили, че не се изпълняват утвърдените маршрутни разписания. Отчетени са над 7 пъти повече превози от извършените по пътни листи, а разходът на гориво на автобусите, извършвали тези превози, е в размер на 80 литра на 100 км, пише още Topnovini.bg.

Проверяващите са констатирали, че въз основа на документи с невярно съдържание общината недължимо е платила субсидия в размер 5154 лв. на „Провадия-Автотранспорт” ЕООД, с което е нанесла вреда на държавния бюджет, виновно причинена от кмета на града Филчо Кръстев Филев. Недължимо платените субсидии са възстановени в държавния бюджет, като със същия размер е нанесена вреда на бюджета на община Провадия.

При проверка на субсидиите за безплатен превоз на деца и ученици до 16 години проверяващите са установили, че общината е платила недължимо целеви средства в размер на 11 536 лв. на „Провадия-Автотранспорт” ЕООД, с което е нанесена вреда на държавния бюджет, виновно причинена от Филчо Кръстев Филев.

Платените субсидии са наредени въз основа на документи с невярно съдържание. В една от фактурите е посочена сума, съответстваща за превоз на ученици през 81 дни, при 59 учебни дни през второто тримесечие на 2015 г., както и фактурирани „безплатни пътувания”, без фактически да са извършвани превози.

Фрапиращи са и установените нарушения при вътрешноградския превоз на деца до 7 години. След проверка в „Гражданска регистрация и административно обслужване” (ГРАО) проверяващите са констатирали, че с цел неправомерно усвояване на бюджетни средства са изготвени документи с невярно съдържание, тъй като в опис-сметките са включени лица, които не съществуват в регистрите на ГРАО, и лица, които се дублират. За период от 9 месеца от общо вписаните средно на месец 396 лица, фиктивно вписаните са 79.

Съучастничката в убийството на 13-годишната Александра остава в ареста

Обвинена като помагач на извършителя на грабежа, придружен с убийството на 13-годишната Александра от Провадия, остава в ареста, това с...

Така за период от 9 месеца община Провадия недължимо е платила за превоз на деца до 7 и от 7 до 10 г. сума в размер на 15 269 лв. въз основа на непредставени отчети и превозни документи, включително за фиктивно вписани и дублиращи се лица, както и за превози, които не са извършени.

При проверка на субсидиите, отпуснати за ученици и студенти редовно обучение, проверяващите са установили, че от субсидия в размер на 13 130 лв. са платени недължимо 11 591 лв. въз основа на документи с невярно съдържание, с което отново е нанесена вреда на държавния бюджет.

Средствата за пенсионерите, имащи право на намаление при пътуване, в размер на 21 036 лв. са платени от общината изцяло недължимо на „Провадия-Автотранспорт” ЕООД. По време на проверката инспекторите са открили, че превозвачът не е издавал карти за пътуване и съответно не е извършвал превоз.

Също така средства в размер на 1709 лв., предназначени за ветераните от войните, военноинвалидите и военнопострадалите, са недължимо платени, с което ръководството на общината е нанесло вреда на държавния бюджет.

При проверка на субсидиите, отпуснати от община Провадия на спортните клубове в града, е установено неправомерно изразходване на средства и липса на контрол от страна на община Провадия. В резултат от това на 4 от спортните клубове недължимо са признати като целево усвоени 10 920 лв. от преведената им субсидия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com