Общинският съвет на Варна не допусна за разглеждане връщането на акциите от Пловдивския панаир

1044
Общинският съвет на Варна не допусна за разглеждане връщането на акциите от Пловдивския панаир
Снимка: iStock

Единствено общинските съветници от групите на "Продължаваме промяната - Демократична България" и "Възраждане" подкрепиха предложението в дневния ред на днешното заседание на съвета да бъде включена точка за връщането в собственост на държавата на варненските акции в Пловдивския панаир.

Всички останали общински съветници от ГЕРБ, БСП и местните партии "Алтернативата на гражданите", Земеделски съюз "Александър Стамболийски", "Български гласъ" и "Свобода" отхвърлиха включването на казуса като точка в дневния ред на заседанието, като гласуваха с "против" или "въздържал се". Любопитно в случая е, че с "против" са гласували бившият кмет на Варна Иван Портних (ГЕРБ), бившият председател на Общинския съвет Тодор Балабанов (ГЕРБ), както и наследникът му на поста Христо Димитров ("Алтернативата на гражданите").

Мотивът за отрицателния вот на Димитров по предложението, внесено от Мария Димитрова ("Демократична България"), беше, че искането за включването на точката в дневния ред на днешното заседание на общинския съвет е било внесено в деловодството му едва в края на деня вчера и съветниците не са имали време да се запознаят с него. Освен това според Христо Димитров било необходимо време, за да се получи максималният обем от информация по казуса.

Още: Окончателно: Варненските акции на Пловдивския панаир няма да отидат у Гергов

Пак на днешното си заседание общинският съвет даде съгласието си местната администрация във Варна да придобие безвъзмездно от държавата три имота за реализиране на проекти с обществена значимост.

Единият от имотите, който Община Варна ще поиска със съгласието на съветниците, се намира в Приморския парк, в местността Горчивата чешма. Площта му е 10,5 дка и в него има незавършен строеж на спортен комплекс. Това, което не беше споменато по време сесията обаче, е, че собствеността в този имот е поделена между Министерството на отбраната, която стопанисва терена - частна държавна собственост, а недовършеното строителство върху земята е в активите на Изпълнителна агенция "Военни клубове и военно почивно дело". Този факт усложнява евентуалната процедура по придобиването на имота от Община Варна. Освен това според "Дневник" за същия имот в заключителна фаза е процедурата по прехвърлянето му в собственост на варненското Военноморско училище, което има проект за развитието му като спортна база.

Почти същият и дори по-сложен е казусът с евентуалното придобиване на имот близо 47 дка в местността Салтанат на Морската градина във Варна. В хода на днешното заседание стана ясно, че има идея през имота да бъде изградена пътна връзка, която да свързва Крайбрежната алея и бул. "Васил Левски". Ако недвижимият имот бъде поискан от държавата с предназначение за "парк", има огромен риск тази идея да не се реализира заради законови изисквания. По тази причина съветниците гласуваха за отлагане на точката за следващата сесия, за да може кметската администрация да прецизира искането.

Другите два имота са с площ по 7 дка в идеалния и в широкия център на Варна и върху тях общината планира да строи училище и многоетажен паркинг.

Още: Министър Богданов ще работи за възраждане на Пловдивския панаир

С имота обаче има и друг проблем. Той е отдаден в разпореждане на Националния военноисторически музей, като при това той все още е със статут на "военно формирование" и не е с отпаднала нужда за армията. Причината за това е, че в него все още се намира подземна инфраструктура, свързана някога с бреговата охрана.

В проекта за дневен ред на днешното заседание на общинския съвет във Варна отново беше включено също предложение за придобиване на собствеността върху имота, в който доскоро се помещаваше Генералното консулство на Русия във Варна. Точката обаче отпадна от дневния ред още в началото на заседанието с мотива, че не е разгледана преди това от комисията по собственост и стопанство. Това не стана, след като вчера представители на "Възраждане" и "Свобода" в съвета осуетиха разглеждането на предложението, внесено от кмета Благомир Коцев.

Съветниците във Варна гласуваха днес и за отмяна на решение за провеждане на публично оповестен конкурс за продажбата на недвижим имот с площ 8917 кв.м с включен процент обезщетение от РЗП в полза на Община Варна. Той се намира във варненския район "Младост". Решението за продажбата беше взето през август м.г. от предходния състав на съвета, доминиран от ГЕРБ.

Още: Общинска реакция на държавната визия за Пловдивския панаир: От умилителна до сериозни критики

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ВАРНА:

24 млн. лв. за фекалната тръба във Варненското езеро и тя още е "запушена"

Big brother: Блок във Варна се пази от кражби с 15 камери

Ръст на случаите на скарлатина във Варна

Добив на каменна сол в Провадия: БАН със становище води ли до земетресения

Наводнени пътища и пропаднали коли след проливен дъжд във Варна

Нови солни сондажи до Провадия могат да доведат до нелеки земетресения (СНИМКИ)

"Нова енергия в управлението": Варненският кмет Благомир Коцев ударно разчиства директори от ГЕРБ

Кърлежи тормозят Варна: Бум на ухапванията за последните дни

Зоопаркът във Варна се радва на ново бебе

Ето как посрещнаха кораба “Св.Св. Кирил и Методий“ във Варна (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com