Осъдиха синдик за присвояване на 146 хил. лева

1516
Осъдиха синдик за присвояване на 146 хил. лева
Снимка: БГНЕС

Синдик, предаден на съд от Районната прокуратура в Исперих за длъжностно присвояване на 146 330 лева, получи окончателно осъдителна присъда. Това съобщиха от пресцентъра на Апелативна прокуратура - Варна.

Предаденият на съд от Районната прокуратура в Исперих Пламен Пенчев за длъжностно присвояване на 146 330 лева от особената сметка на две дружества в несъстоятелност, е осъден окончателно, след като състав на Разградския окръжен съд го призна за виновен. Наказанието на 50-годишния подсъдим, който бил назначен за синдик на дружествата в несъстоятелност „Дива 2“ ООД и „Лазур“ ЕООД, е лишаване от свобода за срок от 3 години с петгодишен изпитателен срок.

Обвиниха бившият кмет на Девня в присвояване на близо 80 000 лева

Районната прокуратура в Девня привлече като обвиняем бившия кмет на Девня Атанас Кузев за длъжностно присвояване в големи размери &ndas...

С решението на въззивната съдебна инстанция, което не подлежи на обжалване, е изменена присъдата на Районния съд в Исперих, наложил на синдика ефективно наказание от 4 години лишаване от свобода при общ режим при условията на съкратено съдебно следствие. Пенчев признал вината си и изразил съжаление за стореното.

Въззивният съд намалил размера на наказанието от 4 на 3 години лишаване от свобода и отложил ефективното изтърпяване на присъдата, произнесена от първата съдебна инстанция. С решението на Разградския окръжен съд е отменена присъдата на Районния съд в Исперих в частта, в която била постановена конфискация на имуществото на подсъдимия синдик. Присъдата на Районния съд в Исперих в останалата част, а именно лишаването на Пенчев от право да упражнява дейност като синдик за срок от 3 години, била потвърдена.

В периода от 7 март 2013 до 6 април 2015 г. Пламен Пенчев като длъжностно лице в условията на продължавано престъпление присвоил 146 330 лева, собственост на двете дружества в несъстоятелност, които му били поверени да ги пази и управлява. Част от парите той теглил от особената сметка на дружествата и ги прехвърлял в личната си банкова сметка, без да има разрешение от съда. До разкриването му и образуването на досъдебно производство срещу синдика се стигнало, след като банкова служителка установила, че Пенчев често тегли пари от особената сметка, без да представя задължителното разрешение от съда за това.

В хода на проведеното досъдебно производство при претърсване в офиса на синдика Пламен Пенчев и в дома му са иззети множество фишове от залагания в клонове на букмейкърски къщи „Еврофутбол“. Изготвената счетоводна експертиза установила, че от февруари до май 2015 г. Пенчев е участвал в залагания на стойност 25 930 лева.

Обвиниха съдебен изпълнител от Шумен за присвоени 257 000 лева

Окръжната прокуратура в Шумен повдигна обвинение за присвояване в особено големи размери срещу частния съдебен изпълнител Асен Тончев. ...

Назначената съдебнопсихиатрична експертиза дала заключение, че Пенчев е с патологично влечение към хазарта. Въпреки това не бил изгубил способността да разбира и ръководи постъпките си.

В хода на въззивното производство Разградският окръжен съд приел като доказателство споразумение между „Експресбанк“ и Пламен Пенчев за сумата 108 000 лева. Тя била платена от банката, която си търси средствата от осъдения.

В тежест на осъдения синдик са възложени направените разноски по делото.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com