От Варна изпращат запитване до министерствата за допълнителни мерки срещу антракса

3820
От Варна изпращат запитване до министерствата за допълнителни мерки срещу антракса

Областният управител на Варна Стоян Пасев заяви, че областна администрация ще изпрати запитване до ресорните министерства за необходимостта от допълнителни мерки заради антракса във Варненско, предаде „Фокус“.

„Случай на антракс в друго населено място е регистриран във Варненска област. Става въпрос за село Бозвелийско в община Провадия. Кризисният щаб във Варна е свикан отново, тъй като е регистриран случай на заболяването в друга община, която няма общо с пасищата в село Млада гвардия, където бе регистрирано първото огнище на заболяването. Това е второто заседание на Кризисния щаб по случая с починалата овца в село Бозвелийско“, допълни Стоян Пасев.

Нов случай на антракс във Варненско

Нов случай на починало животно от антракс е бил регистриран във варненското село Бозвелийско. Там е била открита мъртва овца. От РЗИ Ва...

По време на днешното заседание на Кризисния щаб е взето решение да се изпрати запитване до министерствата, които се занимават със случая, дали и какви още мерки са необходими за ограничаване на заболяването, защото към момента няма нормативна база за имунизация на всички животни в областта.

Имунизация с цел превенция е извършена на всички над 1100 животни в двата района, където заболяването бе открито – над 550 животни са ваксинирани в село Бозвелийско, толкова са и ваксинираните животни в село Млада гвардия.

 За момента няма доказани случаи на други животни, допълни областният управител. Четвъртото починало от антракс животно е било 9-годишно, болнаво. Животното не е проявило признаци на заболяването, проби са взети, тъй като още при първия регистриран случай на антракс е имало данни, че хора от село Бозвелийско са имали досег с животните, заразени в село Млада гвардия. Било е съобщено, че кокали от прикланата крава са били изхвърлени на бунището в селото, което е наложило дезинфекция на района.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com