Персоналът на Очна болница във Варна подаде оставка

11174
Персоналът на Очна болница във Варна подаде оставка
Снимка: Надежда Георгиева/Actualno.com

Днес комисията по здравеопазване към Общински съвет - Варна проведе поредното си заседание. На нея стана ясно, че персоналът на общинската Очна болница, а именно: зам.-управителят проф. Христина Групчева, 14 офталмолози на трудови договори и 11 специалисти и специализанти от Катедрата по очни болести и зрителни науки към Медицински университет – Варна, са подали оставки.

Причината за това по техните думи са лошите условията за работа, както и многото дългове на лечебното заведение. Здравната комисия трябваше да разгледа писмото от медиците и да реши как може да се оправи положението с общинската болница. До решение, обаче, не се стигна.

Бойко Борисов: Болници в мое управление няма да закрия

“Болници в мое управление няма да закрия, парите за здраве се увеличават всяка година, затова искам решение. Не приемам сестри и ...

Зам.-управителят на лечебното заведние проф. Групчева напусна залата, като със сълзи на очите заяви, че за нея и колегите й това е финалът, че оттегля своето писмо и концепция. Заедно с нея заседанието напуснаха още 25 медици. Всички те са подали оставки и от 7 април няма да имат трудово-правни взаимоотношения със СБОБАЛ – Варна. В писмото, което медиците са изпратили до общинските съветници се посочва, че условията в болницата стават все по-лоши и трагични. По думите им сградата е опасна за пациентите, развъдник сме на гризачи и насекоми.

Публикуваме писмото им без редакторска намеса:

"Искаме да ви уведомим относно ситуацията в СБОБАЛ-Варна. Преди повече от година сезирахме Община Варна като принципал, че условията в лечебното заведение в последните години стават все по-трагични. Базата е не само физически и морално остаряла, последният частичен ремонт е правен преди повече от десет години, но е опасна за пациентите. Обстановката предизвиква отвращение заради липсата на възможност за поддържане на нужната персонална и обща хигиена. Апаратурата за ежедневно ползване е амортизирана, в лошо техническо състояние, нарушава качеството на работа и отново крие опасност за нашите незрящи пациенти. Последните години са взети множество еднолични управленски и кадрови решения, включително за закупуването на апарати с ограничено приложение, които стоят неизползваеми. Няма да спестим проблемите с полуразрушените тавани, които водят до течове към подземния етаж, както и санирането с картонени плоскости на порутения покрив, развъдник на гълъби, гризачи и пълзящи насекоми, но сме сигурни, че сте наясно с тази ситуация. Спазвайки добрия тон в продължение на месеци, ние се опитваме да намерим различни решения, както и да инвестираме експертиза и средства от фондове на МУ-Варна, за да подобрим нивото и качеството на работа. Въпреки това лечебното заведение загуби компетентни лекари и специалисти по здравни грижи, които намериха изход в други структури или в чужбина. Независимо от тежката ситуация и дълговете на болницата, които щяха да ни съборят без наша намеса много по-рано срещу символично заплащане, ние отново предлагаме решение за изход при запазване на цялостна грижа за очното здраве на пациентите, при това в една модерна инфраструктура. Трябва да подчертаем, че екипът на "Катедрата по очни болести и зрителни науки" включва всички лекари чрез съвместна лечебна и научна работа, която е традиция от години. В името на качествената медицинска помощ за региона и страната, МУ-Варна направи предложение за преминаване на лечебното заведение от база за обучение на МУ-Варна в база на МУ-Варна. Подобна стъпка ще доведе до подобряване на качеството на офталмогичната грижа, осигуряване на неотложната и спешна помощ за очното здраве, изграждане на уникален център за трансплантация и поемане на всички случаи, които в момента се лекуват в чужбина срещу много висока цена на услугата".

По време на заседанието стана ясно, че управителят д-р Тошев също е входирал своя концепция от близо 80 страници за развитието на Очна болница. Оказа се обаче, че съветниците не бяха запознати с предложението, защото то е било внесено 2 дни преди заседанието. Управителят на лечебното заведения заяви, че има подадени и 15 докладни с искане на ремонти през годините, които са останали без последствия. В крайна сметка решение за съдбата на Очна болница не се взе, въпреки писмото и предложенията на медиците. Темата остава отворена и се очаква в следващите дни отново да бъде разгледана от общинските съветници.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ВАРНА:

24 млн. лв. за фекалната тръба във Варненското езеро и тя още е "запушена"

Big brother: Блок във Варна се пази от кражби с 15 камери

Ръст на случаите на скарлатина във Варна

Добив на каменна сол в Провадия: БАН със становище води ли до земетресения

Наводнени пътища и пропаднали коли след проливен дъжд във Варна

Нови солни сондажи до Провадия могат да доведат до нелеки земетресения (СНИМКИ)

"Нова енергия в управлението": Варненският кмет Благомир Коцев ударно разчиства директори от ГЕРБ

Кърлежи тормозят Варна: Бум на ухапванията за последните дни

Зоопаркът във Варна се радва на ново бебе

Ето как посрещнаха кораба “Св.Св. Кирил и Методий“ във Варна (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com