Пореден абсурд: Ограничават кукления театър в детските градини във Варна

8805
Пореден абсурд: Ограничават кукления театър в детските градини във Варна
Снимка: Фейсбук

Възмутени майки са създали петиция под наслов "Да върнем кукления театър в детските градини на гр. Варна!". Причината за това е писмо от директора на Дирекция "Образование и младежки дейности" Лилия Христова, в което се посочва, че създадената практика да се провеждат над 10 представления в детските градини, за които се събират средства от родителите, се ограничава до най-много две. От дирекцията заявяват, че Наредбата е издадена по сигнали на родители, във връзка със средствата за театрални представления, които трябва да дават.

"Тази петиция е за всички онези родители, отраснали с кукленият театър. За всички онези, които като мен, държат децата им да получават периодично от магията на кукленият театър, да бъдат заразени от това изкуство и пренесени в чудният свят на приказките. В забързаното ни ежедневие, малко от нас успяват да водят събота и неделя децата си на театър и вместо да се радваме, че театърът отива при децата ни, ние го гоним", пише в петицията.

Много от майките заявяват категорично, че ще подкрепят петицията, която вече е подписана от 800 души.

"Това е поредната недопустима намеса от страна на Общината! Как ще забранят представленията в детските градини? Те забавляват децата и ги учат на култура. Децата имат пряк контакт с изкуството и дори ако тази забрана е с цел да ограничи „халтурата“ сред децата, тя забранява правото на децата да харесват и да създадат собствена естетика. Когато децата са публика на театрално представление в детската градина, те се учат на театрална култура, учат се да споделят впечатления и имат нови теми на разговор и тези теми са свързани с изкуство. Ако искаме да възпитаме грамотни, четящи, интелигентни деца с любов към духовното и културата, не бихме могли като общество да си позволим да заместим контакта на живото представление с плосък екран и интерактивни мобилни устройства", коментира възмутена майка.

Драматично-куклените театри с по-голяма държавна субсидия

Правителството раздели стандартът за финансиране на драматичните и на драматично-куклените театри с мотива, че обемът на дейност на тво...

Във Фейсбук един от актьорите в Държавен Кукления театър- Варна споделя и своята позиция:

"Във връзка с множеството запитвания на наши зрители защо театърът ни вече не играе спектакли в детски градини на територията на Община Варна, изразявам своята позиция като актриса и майка на дете в детско заведение. 

В началото на декември м.г. беше издадена заповед от Дирекция “Образование и младежки дейности” до всички директори на детски градини, която гласи, че не може да се изнасят повече от 2 представления годишно, и то по определени поводи. Не може да има ограничителна заповед за театър в 21-ви век! Родителите трябва да имат свобода сами да решават, дали детето им да гледа куклен театър, а не да им се налага забрана. Да се играе 2 пъти годишно, означава репертоарът ни да не надхвърля темите за Баба Марта и Коледа. Къде отиват образователните спектакли? Нашата мисия, на Държавен куклен театър – Варна, е със спектаклите си да учим децата на морални ценности, да разграничават добро и зло, да се запознават с художествена литература, с класическа музика, да се изграждат като личности, устремени към доброто. На това сме посветили живота си и знаем, че го правим добре, заради множеството награди, които получаваме от България и чужбина. Зад граница творчество ни се цени изключително високо. Почти всяка година изнасяме спектакли в Китай, Южна Корея, Тайван, Турция и др. В Азия искат да заимстват нашата система за образование на децата чрез изкуство, тъй като виждат положителния ефект на нашите спектакли върху детската аудитория. Гастролирали сме в десетки държави и признанието, което получаваме, е най-голямата ни награда! 

Ние никога няма да спрем да творим и да вдъхновяваме деца и родители. Салонът на театъра винаги ще е пълен, но той не може да побере всички деца на Варна, затова през седмицата посещаваме различни детски градини. Като в една градина играем най-много 4 пъти годишно. Родители споделят, че за тях също е много по-удобно и финансово изгодно детето им да гледа театър, докато е на градина, отколкото в почивните дни. Вярвам, че тази наредба ще бъде коригирана и правото на най-малките зрители да се потапят в магията на кукления театър няма да бъде отнето!"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ВАРНА:

Варненски съд отхвърли жалбата на отстранения кмет на район „Приморски“

Дете е с хематом, пропадна в шахта във Варна

Двойки с репродуктивни проблеми ще получат финансова помощ от Община Варна

Пожар в Дом за хора с умствена изостаналост край Варна

Варненско училище забрани телефоните в часовете, но и в междучасията

Варненци вземат нещата в свои ръце: Организират доброволни патрули

Солена глоба за всеки, който наруши кметска заповед на Сирни Заговезни

Приеха бюджета на Варна за 2024 година: Ето за какво дава най-много пари

Откриха мина в морето край Варна

Премахват зелената зона за събота и неделя във Варна. Ето откога

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com