Пореден случай на замърсяване на въздуха в девненския квартал „Повеляново“

3924
Пореден случай на замърсяване на въздуха в девненския квартал „Повеляново“
Снимка: Getty Images/Guliver

Регистриран е пореден случай на замърсяване в квартал „Повеляново“, край който се намира южната индустриална зона на Девня. Това съобщиха от пресцентъра на Община Девня.

Източник на аномалията, заснета около 16.00 часа вчера, е азотноторов завод. Справка в синоптичните платформи показва, че в района на Девня вятърът духа от изток-югоизток, което обяснява защо в следобедните часове вчера хората в някои жилищни райони са усетили специфичен мирис, дразнещ лигавицата на очите и носа.

Сметната палата проверява доколко държавата и общините се борят с мръсния въздух

По повод 15 години от влизането ѝ в Европейската организация на върховните одитни институции (ЕВРОСАЙ), Сметната палата в България запо...

Това обаче съвсем не означава, че замърсяването ще бъде официално регистрирано от екологичните държавни власти. Поне два пъти годишно повеляновци стават свидетели на т. нар. „Лисича опашка“. Това се случва при спиране и пускане в експлоатация на цеха за азотни киселини, както и при аварийни ситуации. От предприятието все още не са информирали обществеността каква е причината, довела до изпускането на вредни съединения. Не е ясно и какво сочат данните от собствените непрекъснати измервания на предприятието.

Община Девня продължава да настоява Министерството на околната среда и водите да премести автоматичната измервателна станция за мониторинг на въздуха в кв. „Повеляново“. В момента съоръжението се намира в кв. „Река Девня“, който е на 12 км от Индустриална зона – юг, а обхватът му е до 2 км. Дори вятърът да духа от изток-югоизток това разстояние е достатъчно голямо, за да могат вредните аерозоли да се разсеят в атмосферата, преди да стигнат до станцията.

Прелюбопитна подробност е, че допреди десетина години в Повеляново е имало автоматична измервателна станция, която е функционирала паралелно с тази в кв. „Река Девня“, но впоследствие е изчезнала мистериозно.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com