Протестът срещу закриването на "ТЕЦ Варна" се мести в София

32159
Протестът срещу закриването на "ТЕЦ Варна" се мести в София
Снимка: БГНЕС

Над 300 работници и служители, членове на КТ "Подкрепа" от "ТЕЦ Варна" ЕАД, "ЧЕЗ - България" ще проведат първия от поредицата протестни митинг-шествия. Протестът започва в 16:30 часа от ул. "Г. С. Раковски" до сградата на Министеството на икономиката и енергетиката.

Недоволството е насочено затварянето на "ТЕЦ Варна" от 01 януари 2015 г. и съкращаването на работниците в централата. Хората се обявяват и против дискриминацията в заплащането на труда във фирмите на "ЧЕЗ ГРУП" АД в България.

Служителите на ТЕЦ Варна тръгват на протест

Точно както се бяха заканили, служителите на ТЕЦ Варна взеха решение да излязат на протест. Той ще се проведе от 15:30 часа пред сграда...

Причините за поредните протестни действия са няколко. На първо място протестът на служителите е срещу затваряне на топлоелектрическата централа. Причина за протеста са и обявените от собственика предстоящи съкращения на около 17% от служителите, които ще обхванат всички дружества на предприятието. Третата причина за протеста е дискриминацията в начина на заплащане на труда в дружествата.

Председателят на синдикална секция към КТ „Подкрепа” в „ТЕЦ” Варна допълни, че в протеста ще се включат не само служители от централата във Варна, но и от всички дружества на предприятието в страната, информира "Фокус".

Работната група, която е била създадена с добрите намерение и на двете страни - Български енергиен холдинг и ЧЕЗ, е трябвало да намери решение на ситуацията чрез създаване на смесено проектно дружество, което да финансира екологизацията на трите нови блока и да вземе централата под наем. „Да се създаде дружество, което да инвестира, управлява компетентно и да бъде гарант, че централата може да работи”, допълни Ничев.

Тези разговори се водят от началото на годината и в продължение на шест месеца ситуацията остава непроменена, тъй като двете страни са се обвинявали взаимно. Ничев каза още, че представителите на ЧЕЗ не са пожелали в работните групи да има представители на синдикатите, които да бъдат свидетели на водените разговори.

БЕХ си изми ръцете за екологичните норми на ТЕЦ Варна

Екологизацията на блоковете на ТЕЦ Варна, която е собственост на енергийното дружество ЧЕЗ, не може да се вменява на Българския енерг...

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com