X
 
 

Първи случай на морбили във Варна

2097 0
photo of Първи случай на морбили във Варна
Снимка: Getty Images/Guliver
29-годишен варненец е приет в болница с морбили. Това е първият случай в града, съобщи д-р Дочка Михайлова - директор на РЗИ.

Става ясно, че мъжът се е самолекувал с антибиотици и не е бил имунизиран.

Германия прави задължителна ваксината срещу морбили

Германия ще направи ваксинациите срещу морбили на децата задължителни от март 2020 година с цел да унищожи възраждащата и потенциално с...

Знаете, дребната шарка (морбили) или известно с народното име 'брусница' е общо инфекциозно заболяване, което се характеризира с обща интоксикация, възпаление на лигавицата на горните дихателни пътища, характерен макуло-папулозен обрив по кожата и усложнения от страна на дихателната система.

Дребната шарка е детска инфекция, причинена от РНК-вирус от род Morbillivirus, Measles virus. Въпреки че не е зооноза, доказано е, че поради тесния контакт между хора и селскостопански животни вирусът е еволюирал от този, причиняващ чумата по говедата. Инфекцията се разпространява по въздушно-капков път.

През втората половина на XX век е въведена ваксинация против дребна шарка, която рязко снижава високата смъртност сред децата в световен мащаб. Морбили е едно от заболяванията, които според Световната здравна организация (СЗО) поетапно трябва да бъдат изкоренени в Америка, Европа, Близкия изток и в световен мащаб до към 2020 г.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители