Референдумът за Морската градина не мина първото препятствие

986
Референдумът за Морската градина не мина първото препятствие
Снимка: facebook

Общинските съветници от ВрК „Правна“ отхвърлиха предложението за произвеждане на местен референдум за Морската градина и крайбрежната зона на Варна.

Отказа си те мотивираха с това, че във внесената подписка липсва изискуемият по закон брой подписи, необходими за насрочване на допитването. Другият им аргумент срещу предложението е незаконосъобразността на зададените въпроси.

Осъдиха лекар за смърт на бебе

Варненският окръжен съд постанови три години затвор за акушер-гинеколог д-р П.А., който беше предаден на съд по обвинителен акт на Окръ...

Това се случи на днешното заседание на комисията, на което присъстваха и представители на инициативния комитет, поискал референдум за Морската градина.

За провеждане на допитването са необходими 15 185 подписа, представляващи подписите на 1/20 от имащите право на глас в общината. При задължителната проверка на компетентния държавен орган – Главна дирекция "Гражданска регистрация и административно обслужване" /ГРАО/, е установено, че валидните подписи са 14 854, т.е. под установения от закона минимален брой.

Другият мотив за отхвърляне на предложението за местен референдум бе, че поставените от инициативния комитет два въпроса: „Да достига ли паркът Морска градина до морето, като включва и зоната от ската до морския бряг?“ и „Да бъде ли крайбрежната зона на Варна паркова зона за отдих с обекти за хранене, спорт, атракции и развлечения, но без жилища, ателиета, офиси, молове, хотели, казина, конгресни центрове и яхтени пристанища?“, са незаконосъобразни.

Според Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление /ЗПУГДВМС/ местен референдум се провежда по въпроси от местно значение, които са от компетентността на органите на местно самоуправление. Конкретните въпроси са от местно значение, но не са от компетентността на Общинския съвет. По тях местният парламент не може да се произнесе, което е „непреодолима пречка за провеждане на допитването“, се посочва още в мотивите.

Все повече хора във Варненско търсят помощ при домашно насилие

Все повече хора във Варненско търсят помощ при домашно насилие. Това каза за Радио „Фокус“ – Варна Анна Николова...

Евентуално положително решение на Общинския съвет за местен референдум би било в противоречие с действащата нормативна уредба, тъй като предвижда приемане на изменения в Общия устройствен /ОУП/ и Подобния устройствен план /ПУП/, без наличие на законово основание за това. Въпросът с промените в ОУП е разрешен със Закона за устройство на територията, се казва още в мотивите на комисията.

Предложените въпроси за местно допитване не са съобразени и със специалния закон, уреждащ територията на Черноморското крайбрежие. Съгласно този закон Общият устройствен план на Варна се приема от национален експертен съвет по предложение на Общинския съвет, а се одобрява от министъра на регионалното развитие и благоустройството. Промени по плана могат да правят само регионалният министър или кметът на общината след съгласуване с министъра.

Казусът ще бъде обсъден и от всички постоянни комисии към Общински съвет – Варна на съвместно заседание, на което следва да се приемат становище и проект за решение. Заседанието е насрочено за 18 януари 2018 г. от 13:00 ч. в Юнашкия салон.

Окончателното решение по темата общинските съветници ще вземат на извънредно заседание в понеделник – 22 януари 2018 г., от 10:00 ч. в зала „Пленарна“ на Община Варна.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com