Североизточна България се съвзема от водния ад

15097
Североизточна България се съвзема от водния ад
Снимка: БГНЕС

Североизточна България лека-полека започва да се съвзема от шока, който изпита след тежките наводнения сравнявани в чуждестранните медии с "библейски потоп". Ситуацията остава особено тежка във Варна, Добрич, Велико Търново.


За момента официално са потвърдени 11 жертви във Варна и 2 в Добрич, но по информация на Нова телевизия има още един загинал в Добрич, така че общият брой може да нарасне до 14 души.


Спасителните операции и евакуациите от зоната на бедствията, които бяха главен акцент през вчерашния кошмарен ден, днес са сменени от разчистване. Жител на морската столица сподели, че наводненията в квартал "Аспарухово" са донесли големи проблеми, които трудно ще бъдат ликвидирани от раз. "Живея във Варна от 1971 г. и никога не съм виждал такава катастрофа. Даже не мога да си представя откъде дойде толкова много вода", казва той и добавя "всичко това беше УЖАСНО".

Ужас е думата, с която описват ситуацията очевидците от региона. Причината за тежките поражения, нанесени от водната стихия във Варна, са свързани с безогледното изсичане на гори, лошата канализация и инфраструктура, която не може да поеме нароилите се през последните години нови домове.

Продължава разчистването и издирването на хора в Аспарухово

Разчистващите и издирвателни дейности във варненския квартал „Аспарухово” са били прекратени през нощта и се възстановяват...

Става дума за човешка безотговорност по места, за която природата не ни е виновна.

Днес се очаква да бъде отменено извънредното положение в черноморския град. От рано в града са започнали да се организират групи от хора, които с лопати, кирки и други средства ще се опитат да помогнат на своите пострадали съграждани. Последните се нуждаят също така от храни и неща от първа необходимост.

На 23 юни в България е обявен Ден на национален траур за починалите от водната стихия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com