След проверка: Водата по варненското крайбрежие е с отлично качество, прокуратурата обаче също проверява

3174
След проверка: Водата по варненското крайбрежие е с отлично качество, прокуратурата обаче също проверява
Снимка: БГНЕС

Водата за къпане във всички 23 зони за къпане по Варненското крайбрежие е с отлично качество. Това съобщиха от Регионалната здравна инспекция във Варна, предаде радио "Фокус".

От институцията допълват, това са резултатите от провеждания мониторинг, на водите за къпане в 23-те зони за къпане по Варненското черноморско крайбрежие.

Зам.-кмет на Варна намери виновния морската ни столица да става на море - природата

Природата е виновна Варна да се превърне във Венеция. Тази теза лансира зам.-кметът на Варна Христо Иванов. Той подкрепи думите си пре...

От здравната инспекция посочиха, че резултатите, от проведените лабораторни изследвания на водите за къпане, от 8 и 9 юни, във всичките 23 зони на Варненското черноморско крайбрежие, по изследваните микробиологични показатели, показват качество на водите „отлично“.

Междувременно, Окръжната прокуратура във Варна образува досъдебно производство заради замърсяването на Варненското езеро с отпадни води вследствие на скъсан подводен напорен тръбопровод. То се води за извършени четири престъпления с участието на длъжностни лица на различни нива - за документно престъпление с цел присвояване на евросредства от, за престъпление по служба, за безстопанственост, от която са последвали значителни щети и за екологично престъпление, съобщават от прокуратурата.

Разследването обхваща периода от ноември 2011 г. до момента, като се започне от проектирането, възлагането, строежа, стопанисването и контрола на подводното съоръжение до аварията му, причинила замърсяването, и ремонта, ощетил държавния бюджет с над 1 млн. лева.

На 15 май тази година Окръжната прокуратура започна две общонадзорни проверки по публикации в медиите за замърсяване на Варненското езеро и залива с отпадните води на два варненски квартала след скъсване на напорния тръбопровод. Няколко дни след това от общината обявиха, че тръбата ще бъде ремонтирана, след като от август 2019 година насам общинските власти са знаели за аварията.

ВиК-Варна обявила кафявата езерна вода за пречистена

През месеците на голямата авария във Варненско езеро местното ВиК начислява такса "пречистване на отпадъчни води", счита услугата за из...

Освен двете проверки, и в Районната прокуратура във Варна стартира проверка по сигнал на общински съветник. След като са били открити достатъчно данни за извършените престъпления, прокуратурата е обединила всички проверки в една и е образувала настоящото досъдебно производство.

Съоръжението е изградено по програма ИСПА и е на стойност близо 6, 2 млн. евро с бенефициент община Варна и оператор „Водоснабдяване и канализация“ ООД – Варна. Изпълнител е фирма „Сфелинос С.А.“ - Гърция, а институцията, отговорна за реализацията на проекта, е Министерството на околната среда и водите. Проектът е с разрешение за ползване от 6 декември 2011 година, а междуведомствена комисия единодушно е подписала, че тръбопроводът е закопан под дъното на езерото, което явно не е така предвид обясненията сега, че кораб е скъсал тръбата. Пълни подробности има в специален материал на "Дневник"!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ВАРНА:

24 млн. лв. за фекалната тръба във Варненското езеро и тя още е "запушена"

Big brother: Блок във Варна се пази от кражби с 15 камери

Ръст на случаите на скарлатина във Варна

Добив на каменна сол в Провадия: БАН със становище води ли до земетресения

Наводнени пътища и пропаднали коли след проливен дъжд във Варна

Нови солни сондажи до Провадия могат да доведат до нелеки земетресения (СНИМКИ)

"Нова енергия в управлението": Варненският кмет Благомир Коцев ударно разчиства директори от ГЕРБ

Кърлежи тормозят Варна: Бум на ухапванията за последните дни

Зоопаркът във Варна се радва на ново бебе

Ето как посрещнаха кораба “Св.Св. Кирил и Методий“ във Варна (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com