Съдебен хаос относно влизането на автомобили в Морската градина във Варна

18351
Съдебен хаос относно влизането на автомобили в Морската градина във Варна

Съдът направи пълна каша около казуса може ли да се влиза с автомобил в частни парцели в Морската градина във Варна. Причината - Варненският административен съд взе две различни решения по идентични казуси.

И в двата случая става въпрос за обитатели на сгради в Приморски парк, които са били санкционирани през февруари с глоби от по 50 лв. по Наредбата за обществения ред. Тя забранява движението на коли в паркове, алеи, зелени площи и тротоари на територията на цялата община Варна. И двамата граждани са обжалвали наказателните постановления пред Варненски районен съд (ВРС), който е отменил санкцията заради маловажността на нарушенията, каквато е постоянната практика на районните магистрати в тези случаи.

Химнът на България бе изпълнен в Морската градина във Варна под звуците на гайди

"Всеки, който има гайда и милее за България, за нейното настояще и бъдеще, да дойде, за да покажем, че духът на войводи и хайдути е жи...

От своя страна общината, недоволна от “падналите” глоби, обжалва пред Административния съд, пише "Труд". При касационните дела представителите на прокуратурата настояват, че решенията на Районния съд са правилни, а жалбите на общината - неоснователни. Съдебният състав с председател Ралица Андонова решава именно в тази посока. Дори в съдебния акт пише, че след като общината е разрешила строителство в Приморски парк, е трябвало да осигури на собствениците адекватен достъп до имотите им.

Точно обратното обаче присъжда съдия Ирена Обретенова, която председателства състава, разглеждал другото дело. Абстрахирайки се от спецификата на казуса, Обретенова решава, че щом има действаща наредба, тя трябва да се спазва независимо от обстоятелствата. И двете решения са окончателни и не подлежат на обжалване.

Да има или няма движение на автомобили в Морската градина на Варна е казус с 3-годишна давност. Общината е против всякакъв автомобилен достъп, а областната администрация твърди, че местността Салтанат, където живеят много хора, на практика е урбанизирана зона, в която движението на МПС не трябва да се забранява. В момента заповедите на варненския кмет за тотална забрана на движението са оспорвани от собствениците на имоти там и не са влезли в сила.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com