ТУ-София и ТУ-Варна с последно поколение технологии

13997
ТУ-София и ТУ-Варна с последно поколение технологии

С официално събитие днес в ТУ-София беше представена обновената лаборатория по “Промишлени системи за управление” към Катедра „Системи и Управление“, Факултет „Автоматика”. Акцент в събитието беше представянето на новото оборудване в лабораторията, дарено за целите на образованието от Siemens България. 

Церемонията уважиха проф. д-р.Иван Кралов – зам. ректор на ТУ-София, проф. д.т.н. Емил Николов, декан на „Факултет Автоматика“, проф. д-р. Емил Гарипов, ръководител Катедра „Системи и Управление“, доц. д-р. инж. Георги Ружеков, ръководител лаборатория “Промишлени системи за управление” към Катедра „Системи и Управление“ при Факултет "Автоматика", представители на направления Дигитализирано производство и Процесни индустрии и Задвижвания в Siemens България, студенти и медии. 

Техническият университет в София с нов ректор

Проф. Георги Михов беше избран за ректор на Техническия университет – София. Той получи в своя подкрепа 325 гласа на състоялото...

Доц. Ружеков направи и кратко представяне на развитието на лабораторията и сътрудничеството със Siemens България през годините.

„От името на ректорското ръководство искам да изкажа своите специални благодарности на колегите от катедра „Системи и Управление“ към Факултет "Автоматика" и към Siemens България. Всеки ваш жест към ТУ-София е жест на невероятно разбиране“, коментира проф. д-р Иван Кралов – зам. ректор на ТУ-София.

„Искам да благодаря на Siemens България, защото през годините на съвместното ни сътрудничество те се доказаха като основен двигател в процеса на оборудване на лабораторията. Siemens България разбират необходимостта от млади хора със специализирани умения, които да станат бъдещия технически елит на нацията“, допълни още доц. д-р инж. Георги Ружеков.

Новото оборудване, предоставено от Siemens България за модернизирането на лабораторията, включва индустриални контролерни конфигурации Simatic S7-1500 и софтуери за тяхното програмно обезпечаване - Step7 Professional – за настройка и програмиране на индустриални контролери и WinCC Advanced – за визуализация на технологични процеси. Предоставеното оборудване е последно поколение, с висока производителност и удобство за работа. По този начин на студентите от Катедра „Системи и управление” се предоставят повече практически възможности по време на тяхното обучение. 

Ден на роботиката в Технически университет – София

Традиционният ден на роботиката в Технически университет – София тази година ще се състои на 24 март във фоайето на 2–ри ...

На практика, чрез новото оборудване с марка Siemens студентите могат да разработват различни приложения в областта на дискретната автоматизация. За разлика от сега съществуващите системи от гамата Simatic S7-1200, с новите индустриални контролери младежите вече могат да проектират много по-комплексни задачи за автоматизация. В същото време те работят с технологии от последно поколение, които се използват и в практиката и по този начин университетското им обучение се доближава максимално до реалните индустриални процеси. 

„Това е изключително ценно предимство за обучението на младежите, тъй като, както знаем, една от най-честите критики към висшето образование у нас е, че то не отговаря на потребностите на реалния бизнес. Вярваме, че работата с най-съвременни технологии във висшите учебни заведения, които се използват и в практиката, са един от начините да се преодолее тази негативна тенденция. За нас в Siemens е изключително удоволствие, че чрез индустриалните технологии, които разработваме, можем да допринасяме и за повишаване на качеството на образованието, а по този начин и за по-успешната реализация на младежите”, коментира г-н Теодор Маринов, ръководител от Siemens България. 

По време на събитието студенти направиха и демонстрация на възможностите на новите технологии. 

Предоставеното от Siemens оборудване за ТУ-София е поредно в рамките на установеното дългогодишно партньорство между компанията и учебната институция. 

НАСА провежда състезание за разработчици в ТУ - София

За втора поредна година България ще участва в състезанието на НАСА за разработване на технологични решения с отворен код. То ще се пров...

Освен за ТУ-София компанията предостави същото оборудване и за ТУ-Варна, с коeто се модернизира лабораторията по Проектиране на системи за автоматизация към катедра „Автоматизация на производството” на университета. Двата университета са само част от всички водещи технически ВУЗ-ове в страната, с които Siemens България има установени партньорства. Те са част от глобалната политика на Siemens да подкрепя образованието на всички нива, като този приоритет е акцент в социално-отговорната политика на Siemens България.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com