В "Аспарухово" са убедени, че потопът може да повтори

7691
В "Аспарухово" са убедени, че потопът може да повтори
Снимка: БГНЕС

Улица „Моряшка” – една от двете най-пострадали във варненския квартал „Аспарухово” след наводнението на 19 юни миналата година, продължава да напомня за потопа.

На пръв поглед за 365 дни нещата изглеждат по-добре. „Моряшка” и ул. „Горна Студена” вече са асфалтирани, но хората са убедени, че ако пак се случи да завали силно, отново ще има повторение на трагичното събитие. Хората са недоволни и че е съборен мост, който минава над дерето на „Моряшка”. Махнаха без заповед законния мост, а ето къде са незаконните мостчета, възмутиха се хората.

Година по-късно - още не е ясно кой е виновен за потопа в Аспарухово

На 19 юни се навършва една година от потопа във варненския квартал "Аспарухово". В нощта на 19 и 20 юни миналата година водната стихия...

Според кметството в „Аспарухово” имало вече изготвен проект за рехабилитация на дерето на „Моряшка”, но сега се търси фирми да изпълни договора. Контракт ще има или днес, или през следващата седмица, казват местните власти. Рехабилитацията включва изграждане на два отводнителни канала, със средства от Фонд „Солидарност”.

Пред Нова телевизия кметът на Варна Иван Портних обясни, че и до момента много хора с повредени от наводнения къщи и имоти не са получили помощ. Причината – нямат изрядни документи за собствеността.

Да, премахнахме няколко мостчета по дерето, защото те го заприщваха и допринасяха за хаоса при наводнението. Съботихме и 20 търговски обекта, изброи Портних. Имаше недоволство, съдебни жалби, но това беше правилното решение, сигурен е варненският кмет.

От декември месец миналата година е назначена комплексна експертиза, която включва въпроси от областта на геологията, климатологията, хидрологията, екологията, архитектурата, строителството и ред други изследвания. Всички тези „изключително сложни изчисления” все още не са готови, заяви говорителят на Варненската окръжна прокуратура Радослав Лазаров.

В Ардино още не могат да сметнат щетите от зимното бедствие

Години ще трябват за възстановяването на пострадалите от снеговете през март гори и инфраструктура, няма и европейски фондове за фина...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com