Варненци с престижни готварски награди

892
Варненци с престижни готварски награди
Снимка: Институт по кулинарни изкуства

За пореден път варненци доказаха, че Варна е не само морска, но и кулинарна столица на България и грабнаха най-много награди в Националната кулинарна купа 2019, която се проведе на 19-ти и 20-ти април в Палата 2 на Международния панаир в Пловдив.

Варненци спечелиха всички медали в категория "Телешко" за купата на "Ростар БГ". На трето място се класира Тодор Димитров от хотел "Рила", а на второ – Георги Желязков, също от Варна. Купата категорично заслужи студентът на Институт по кулинарни изкуства към Висше училище по мениджмънт – Варна, Николай Димитров. Той впечатли журито с телешко бонфиле, запечатано на тиган с пречистено масло и завършено на фурна с прясна мащерка и чесън, картоф, приготвен в картофен бульон и подравен с настъргана телешка пастърма, пюре от земна ябълка с трюфел и чипс от маринована земна ябълка с трюфелово олио, пролетни моркови и аспержи, приготвени в подсолена вода и завършени в маслен сос с чубрица, сос от винена редукция и коняк с редуциран телешки бульон, пудра от спанак и настърган черен летен трюфел.

Безспорен беше триумфът на друг студент от Института по кулинарни изкуства във Варна – Кристина Димитрова. След като само в рамките на няколко месеца взе сребърен медал на престижно международно състезание в Солун и участва в майсторски клас на "краля на макароните" шеф Пиер Ерме, тя покори жури, участници и публика и безапелационно надви конкуренцията в категория "Сладкар на България" за 2019 г. Талантливата млада кулинарка постави и нов рекорд в историята на Национална кулинарна купа на България, печелейки още две отличия в категориите "Най-добра шоколадова скулптура" и "Най-добър ресторантски десерт".

Варненски плувци се завърнаха с медали от международен турнир

Талантливите плувци от ПСК "Черно море"- Калина Николаева и Дениел Нанков се представиха отлично на международния турнир „Му...

Темата на шоколадовата скулптура, която Кристина представи, бе изключително актуална, а именно "Опазване на околната среда и влиянието на пластмасата в съвременния свят". Нейна е цялостната идея за визията и посланието на кулинарния шедьовър, а най-впечатляващо в изработката е, че всички детайли са ядливи, изработени от висококачествен белгийски тъмен шоколад на Белколад. В другата категория – "Ресторантски сватбен десерт" с вдъхновение "лавандула и люляк" – Кристина презве журито с нежно изкушение от маскарпоне, вишни и лавандула. Основните компоненти на изискания десерт бяха лавандулов гел с бял шоколад, мус с маскарпоне, вишни, ликьор "Строх" и австрийски ванилови сладки.

Ден по-рано, варненец спечели и титлата "Най-добър млад готвач на България" за 2019 г. Това е Красимир Баналиев, ученик от Професионалната гимназия по туризъм "Проф. д-р Асен Златаров", Варна. Купата му бе бръчена от министъра на туризма на Република България г-жа Николина Ангелкова.

Национална кулинарна купа на България е най-голямото кулинарно състезание в България, на което могат да премерят сили най-добрите и смели готвачи, които се състезават в различни категории, както за професионалисти, така и за млади кулинари. Основен организатор на събитието на Българската асоциация на професионалните готвачи. Национална кулинарна купа на България се провежда всяка година, а настоящото състезание в Пловдив беше 12-то поредно. На миналогодишното състезание престижното отличие Готвач на България 2018 също бе за Варна – за шеф-инструкторът в Институт по кулинарни изкуства към Висше училище по мениджмънт, шеф Васил Якимов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ВАРНА:

Солена глоба за всеки, който наруши кметска заповед на Сирни Заговезни

Приеха бюджета на Варна за 2024 година: Ето за какво дава най-много пари

Откриха мина в морето край Варна

Премахват зелената зона за събота и неделя във Варна. Ето откога

Тийнейджъри пребиха без причина украински музикант във Варна

Първо по рода си антитерористично учение се проведе във Варна

Безразсъдно шофиране: Със 130 км/ч по оживен булевард във Варна

Варна откупи "Дупка"-та от Гергов. Но по мед и масло ли е всичко?

Варна остава без приет бюджет за 2024г.: От Общинския съвет обясняват защо

Официално: Съдът потвърди отстраняването на районен кмет във Варна

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Варна