Във Варна излизат на протест в защита на Морската градина

726
Във Варна излизат на протест в защита на Морската градина

Във Варна защитниците на Морската градина излизат на протест. Събитието ще се проведе в сряда, 27 април, от 18.00 часа на входа на Морската до ФК.

Припомняме, че от Сдружение "Варна диша" неколкократно организират граждански недоволства заради непрекъснатите строежи парка.

Заради поредния протест през месец февруари тази година, кметът Иван Портних спря строителните работи до изясняване на ситуацията.

НПО-та за Морската градина: Някой може би тества дали не може да я продаде

Подгряване на обществото за възможна продажба на Морската градина ("Приморски парк") във Варна. Такова предположение изказаха две гражд...

Спорът е за сграда в близост до Делфинариума. През 2011 г. акционерното дружество "Зърнени храни-Силистра" я придобива от общината, като срещу това изгражда пристройка към детска градина за 1.4 млн. лв. в квартал "Чайка". Сградата всъщност е стара къща на 70-80 години с квадратура около 120 метра, занемарена.

Фирмата се сдобива с документ за укрепване, но по-късно поради невъзможност да се закрепи старата постройка ремонтът е разширен до "промяна на строителната конструкция и вида на конструктивните елементи". Според протестиращите така реално се пристъпва към изграждане на съвсем нова сграда, двойно по-голяма, а по този начин се строят и други нови сгради в Морската градина. Тогава те цитираха решение на съда, според което сградата няма градоустройствен статут и заради това не може да има дори законни ремонти.

Развитието на целия казус е в периода на Кирил Йорданов и временните управи преди Портних, но и за сегашния кмет, поне на този етап, няма нарушения. "Ако е имало нарушения, ще се предприемат необходимите мерки. Не мога да се съглася обаче с тезата, че едва ли не се допуска ново строителство в Морската градина. Действията, които ще предприемем, могат да се случат след проверка от прокуратурата. И то само в случай, че документите, с които разполагаме, издадени от 3 институции, са некоректни", заяви кметът.

Ден по-рано и пловдивчани се събират на нарочен форум да обсъдят съдбата на градските паркове, която разбуни духовете в последните месеци. Очаква се подкрепа и от още градове.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com