Замърсяването на Варненското езеро може да доведе до наказателна процедура за България

2655
Замърсяването на Варненското езеро може да доведе до наказателна процедура за България
Снимка: БГНЕС

Скандалът със замърсяването на Варненскохо езеро стигна до комисарят по околната среда Виргиниус Синкявичус, който в отговор на въпрос на евродепутата Радан Кънев отговаря: Варна е една от агломерациите в България, които нарушават европейското законодателство за пречистване на градските отпадни води и попада в обхвата на становище, изготвено от Европейската комисия на 14 май 2020 г.

Според документите, цитирани в отговора, срещу страната ни най-вероятно ще бъде предприета наказателна процедура, тъй като нарушава договора за присъединяване към Европейския съюз и Директивата за пречистване на градските отпадъчни води, пише Dnevnik.bg

Варненци протестираха заради замърсяването на Варненското езеро

Варненци излязоха на протест пред общината в морската столица и изразиха недоволството си от замърсяването на Варненското езеро. С при...

Какво пита Радан Кънев?

В писмото с въпросите си до Европейската комисия Радан Кънев припомня, че в резултат на изпълнен проект за подобряване на водния цикъл на Варна на стойност 5 млн. евро без ДДС и със 75% финансиране от Европейския съюз по програма ИСПА, между 2009 и 2011 г. е била извършена "Трансформация на пречиствателна станция за отпадъчни води (ПСОВ) "Аспарухово" в помпена станция с механично пречистване и изграждане на транспортиращ тръбопровод под дъното на Варненското езеро".

"Вследствие на възникнала неизправност на изградения транспортиращ тръбопровод, който по проект минава под дъното на Варненското езеро, е регистрирано сериозно замърсяване на езерото и морските крайбрежни води".

Кънев информира Европейската комисия, че компетентните органи продължават да дават противоречива информация за времето на възникване или регистриране на аварията, както и за причините, довели до нея - от некачествено изпълнение до скъсване на тръбопровода от преминал кораб.

"Независимо от санкциите, наложени от Министерството на околната среда и водите проблемът не е решен, "като придобива мащаби, застрашителни за околната среда", пише още Радан Кънев.

Защо никой не свързва сателитни снимки за фекално замърсяване с измряла риба във Варненското езеро? (ВИДЕО)

Още от понеделник, 18 май, от Агенцията по аквакултури са засекли умряла риба във Варненското езеро, но в минимално количество. Вече вч...

"Как Европейската Комисия гарантира, следи и осигурява изпълнението на Директивата от 21 май 1991 г. относно градските отпадъчни води и на преходните мерки за прилагане на тази директива съгласно Договора за присъединяване на България към ЕС?", пита евродепутатът.

Какво отговаря еврокомисарят?

Еврокомисарят по околната среда Виргиниус Синкявичус информира, че и в момента България не е осигурила канализационна система, съответстваща на изискванията в 48 големи агломерации. В 69 агломерации страната не е гарантирала, че градските отпадъчни води, които влизат в канализационните системи, се подлагат на подходящо пречистване, а в 71 канализационните води, които се изливат в чувствителни зони, не се подлагат на по-строго пречистване, според изискванията на европейското законодателство.

"Варна попада в обхвата на горепосоченото мотивирано становище като една от агломерациите, които са в нарушение на Директивата за пречистване на градските отпадни води", е уточнил в отговора си Синкявичус.

Всичко по казуса можете да си припомните в тези материали.

Прокуратурата разследва замърсяването на Варненското езеро и залива

Прокуратурата във Варна се самосезира след публикации в медиите за замърсяване на Варненското езеро заради прекъснат напорен тръбопрово...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ВАРНА:

24 млн. лв. за фекалната тръба във Варненското езеро и тя още е "запушена"

Big brother: Блок във Варна се пази от кражби с 15 камери

Ръст на случаите на скарлатина във Варна

Добив на каменна сол в Провадия: БАН със становище води ли до земетресения

Наводнени пътища и пропаднали коли след проливен дъжд във Варна

Нови солни сондажи до Провадия могат да доведат до нелеки земетресения (СНИМКИ)

"Нова енергия в управлението": Варненският кмет Благомир Коцев ударно разчиства директори от ГЕРБ

Кърлежи тормозят Варна: Бум на ухапванията за последните дни

Зоопаркът във Варна се радва на ново бебе

Ето как посрещнаха кораба “Св.Св. Кирил и Методий“ във Варна (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com