Започват проверки във връзка с Великденските празници

3979
Започват проверки във връзка с Великденските празници
Снимка: Thinkstock/Guliver

Областната дирекция по безопасност на храните във Варна започва тематични проверки във връзка с предстоящите Великденските празници, съобщи Радио „Фокус” – Варна.

Проверките ще обхващат обектите за производство, търговия на едро и дребно, включително и магазини. Инспекторите ще проверяват и обектите, в които има най-голям клиентопоток – големи маркети и месарски магазини. Ще се проверяват също обекти, в които се произвеждат козунаци, както и магазините, които продават яйца. Инспекторите ще контролират и безопасността на предлаганите бои за яйца.

Варна тръгва на протест заради унищожението на горите при "Аспарухово"

Варненци излизат на мирен протест против изсичането на горите край варненския квартал "Аспарухово". Протестът ще се състои в събота, 28...

Ще се проверява дали боите отговарят на изискванията, дали са безвредни и позволени. В периода на кампанията ще се следи за съответствие между суровините, подправки и добавки в продуктите и обявените на етикета и в технологичната документация. Ще се проверява и хигиената в производството, условията на съхранение и транспорт. При агнешкото месо ще се проверява включително дали оцветителят, с който се поставя щемпелът на маркировката е от безопасен химикал и е разрешен за контакт с храни.

Във връзка с новия регламент ще се проверява дали се спазват изискванията за обявяването на алергени при етикетирането на продуктите. От Областната дирекция по безопасност на храните във Варна информираха, че във Варненска и Добричка област има достатъчно производители на яйца и към момента по-голямата част от предлаганите в търговската мрежа са български. Яйцата, които са внос, обикновено се предлагат в по-големите хранителни магазини. Потребителите ще могат да се ориентират за производителя по съответната маркировка.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com