X
 
 

Цвета Караянчева връчи на кмета Панов решението на НС за Велико Търново

1281 0
photo of Цвета Караянчева връчи на кмета Панов решението на НС за Велико Търново
Снимка: Ростислав Грънчаров
По време на откриването на изложбата на Регионалния исторически музей на тема „Учредителите. Търново и българската държавност“, посветена на живота и делото на първите български законотворци, председателят на 44-то Народно събрание Цвета Караянчева връчи на кмета на Велико Търново Даниел Панов решението, с което парламентът одобри предложението на инициативния комитет старопрестолния град да бъде обявен за историческа и духовна столица на България. С този акт, на 15 април 2019 г. в музея „Възраждане и Учредително събрание“, Велико Търново официално получи признанието на Народното събрание (НС) в навечерието на 140-та годишнина от приемането на Търновската конституция.

"За мен е чест да съм в могъщата българска твърдина Велико Търново – крепост на българския национален дух, столица на славните Асеневци, градът на св. Патриарх Евтимий, на Търновската конституция, на обявяването на Независимостта на България, заяви председателят на 44-о Народно събрание Цвета Караянчева.

"Това официално признание ни носи радост и гордост, отговорност и нови хоризонти. Благодаря на обществениците от Инициативния комитет, с които се обединихме и предложихме признаване на това, което още преди 140 години Драган Цанков е изрекъл по време на Учредителното събрание. Благодаря на г-жа Цвета Караянчева, че ни повярва, на Народното събрание – че единодушно подкрепи предложението, на депутатите Станислава Стоянова, Клавдия Ганчева, Станислав Стоянов, доц. Милен Михов, Симеон Симеонов – че макар да са от различни партии, го защитиха в Пленарна зала. Нека продължаваме да бъдем единни и да работим заедно за новите хоризонти на Велико търново“ - каза кметът Даниел Панов. Тай коментира, че няма великотърновец, който да не е развълнуван и горд от решението на НС за обявяване на града за историческа и духовна столица на България.

Изложбата от артефакти на първите български законотворци беше оценена високо от Цвета Караянчева, кояго коментира, че Търновската конституция е изключително прогресивна за своето време. „Много съм развълнувана, защото да се докоснеш до тези реликви в днешно време е голяма чест“ - каза още председателят на Парламента.

„Изложбата ни връща към хората, които са взели решенията за демократичния път на България, начертан с Търновската конституция. Най-важното е, че нашите предци са били единни и именно заради това следосвобожденска България, чрез своята първа конституция, се превръща в европейска държава, защитаваща основните човешки свободи, права и задължения Нека нашите съграждани и гости посетят изложбата – обърна се с покана към всички Даниел Панов.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
missing image
Седмичен хороскоп за 19-25 август

Овен Това е седмица, в която да не се претоварвате. Възможно е да се наложи да поемете чужди задължения за известно време, но се договорете за срок,...

Последно в Актуално