Да се гласува само със "за" и "против" иска единственият чужденец общински съветник

1703
Да се гласува само със "за" и "против" иска единственият чужденец общински съветник
Снимка: ОбС - Велико Търново

Само със „За“ и „Против“ да се гласува в Общинския съвет на Велико Търново иска единственият чужденец общински съветник в България - Якоб ван Бейлен.

Той предлага местният парламент да промени Правилника за организацията и дейността на Великотърновския общински съвет, като се премахне възможността да се гласува „Въздържал се“.

Мотивът му за тази промяна е, че както в Правилника, така и в Закона за местното самоуправление и местната администрация „няма де юре, нито де факто разлика между гласуването „Въздържал се“ и гласуването „Против“, ergo, „Въздържал се“ е излишно“.

Чужденецът посочва, че според чл. 27, ал. 3 от ЗМСМА относно гласуването решенията са приети с мнозинство повече от половината от присъстващите съветници, когато броят на гласувалите „За“ е по-голям от останалата част от присъстващите общински съветници. 

По определени членове и алинеи от същия закон пък решенията са приети с мнозинство повече от половината от общия брой съветници (не само присъстващите), когато броят на гласувалите „За“ е по-голям от останалата им част. Още от Велико Търново: Регионалният музей във Велико Търново показва с изложба превземането на Одринската крепост

„Така че според законодателството „останалата част“ е сумата от „Против“ и „Въздържал се“ и няма формална разлика между тези две. В ЗМСМА и в другите закони опция „Въздържал се“ изобщо не се споменава“, допълва съветникът.

Предложението на Якоб ван Бейлен от „Демократична България – Обединение“ е внесено на 8-ми март и предстои да се разгледа на заседание на местния парламент.

Припомняме, че той стана съветник на 21-ви април 2021 г. с решение на Общинската избирателна комисия във Велико Търново. Тогава за народен представител бе избран Калоян Янков от съветническата листа на КП „Демократична България – Обединение“, в която участват „Да, България“, ДСБ и „Зелено движение“.  

Якоб ван Бейлен е роден в Нидерландия. Член е на „Зелено движение“ от 2014 г. и се занимава активно с промотиране на българския фолклор в чужбина. Освен това води туристи в Търново и региона, хореограф и продуцент е на народна музика, а през 2001 г. основава хор Chubrica в Нидерландия. Притежава и най-богатата колекция от старинни български килими. Професионално опит от родната му държава е издателство за правна и парламентарна информация от 1975 до 2004 г. Още: Музеят във Велико Търново поема историческия обект "Велика лавра"

Бейлен има също участие в две търговски дружества. Той е управител и собственик на „До Котел“ ЕООД, вписана с дейност международен и вътрешен туризъм, хотелиерство и др. Негова е и фирмата „ГоКотел – Програм“, която пак е с туристическа дейност. Двете са с регистрация във Велико Търново. Има и къща в Котел. 

Според Закона за местните избори, откак страната ни е член на ЕС (1 януари 2007 г.), освен всеки български гражданин, право да бъде избран за общински съветник има и всеки гражданин на държава - членка на Европейския съюз, който не е български гражданин, няма гражданство в държава извън Европейския съюз, навършил е 18 години към изборния ден включително, не е поставен под запрещение, не изтърпява наказание лишаване от свобода, има статут на продължително или постоянно пребиваващ в Република България, живял е преди датата на насрочване на изборите в съответната община, не е лишен от правото да бъде избиран в държавата членка, на която е гражданин, и с писмена декларация е заявил желанието си да бъде избран.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ВЕЛИКО ТЪРНОВО:

Ваксиниран младеж е с коклюш във Велико Търново

ВАС ще има последната дума за проекта на Вълка за огромен инсинератор край Павликени

Авария остави без вода Велико Търново и още няколко града

Хората в Павликени си имат камила (СНИМКИ)

Сериозна авария: Велико Търново е без вода

След 14 бременности: 33-годишна жена роди за 11-и път у нас

2-годишно дете почина в болницата във Велико Търново

Два дни грипна ваканция в област Велико Търново

За трето дете: 10 000 лева накуп ще дават в Горна Оряховица

Спасиха измръзнал бял щъркел в Горнооряховско (СНИМКА)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com