Горнооряховчани издигнаха паметник на Атанас Буров

25033
Горнооряховчани издигнаха паметник на Атанас Буров
Снимка: Камелия Джанабетска/Actualno.com

На празника на град Горна Оряховица 29 май 2019 г. тържествено бе открит паметник на Атанас Буров – ярък представител на политическия и стопански елит на България през първата половина на ХХ век. Високообразован, с отговорно и респектиращо присъствие в обществения живот, със значим принос в изграждането на българската държавност, двустранното и многостранно сътрудничество с държавите в Европа и света, през 1939 г. Атанас Буров е удостоен с най-високото отличие на Франция „Командор на почетния легион“. За участието си в Балканската война през 1912 г., Буров е награден с Орден за храброст. През 2000 г. бележитият българин е избран за почетен гражданин на Горна Оряховица.

Посланията на Атанас Буров звучат ктуално и днес:

"Трябва да възпитаме децата на България в свещена омраза против лъжата и безчестието. Само върху тази здрава основа ще изградим бъдещето на България.";

„Не се насажда родолюбие и сцепление в един народ, ако не се култивира у него съзнанието на общността и ценността на неговото битие.“;

„Българският парламент не е сбор от мъдреци, на най-големите умове на България, а сборище на най-болните амбиции, на най-злощастните и зловредни хора, влюбени само в себе си, в кесийте си, в славата си, но не и в България.“;

"Ако политическият живот на България не се постави на една нравствена основа, всички усилия за издигане и заздравяване на страната ще останат суетни.";

"Трябва да дадем нравствена сила, живот и съдържание на демократичното управление, да го направим годно да задоволи всестранните нужди на държавата, да обезпечи на народа вътрешен мир, спокойно развитие и материално благоденствие.".

„За Буров казват, че е българин, в чиято мъдрост трябва да се вслушаме. Защото той е от онези политици, за които работата е призвание, държавник в истинския смисъл на думата. За разлика от много други, той влиза в политиката воден единствено и само от любовта си към България.“ – отбеляза в своето слово по повод откриването на паметника инж. Добромир Добрев, кмет на община Горна Оряховица

Инж. Добрев припомни думите на папа Франциск, посрещнат на площад „Атанас Буров“ в София при скорошното му посещение в България: „Атанас Буров понесе строгостта на един режим, неприемащ свободата на мисълта.“.

През м. март т.г. бе открит бюст-паметник на Атанас Буров в Европейския парламент в Брюксел – допълни той, и продължи: „На церемонията присъства премиерът на България, който заяви „Една историческа несправедливост беше изтрита. Атанас Буров пръв прозира, че нашето място е в Европа.“ Председателят на ЕП Антонио Таяни определи Буров като един от най-важните български политици, с водеща роля за утвърждаването на страната ни в региона. „Буров винаги е действал в интерес на своята държава и на Европа. Човеколюбец, защитник на демокрацията и противник на тоталитаризма“,“ подчерта той.

„Днес сторваме поклон пред паметта на Атанас Буров с мисълта, че сме направили необходимото името му да продължи да живее. Съградихме паметник, който да накара всеки минал покрай него, да се замисли какво може да стори за хората до себе си, за страната си, за общото добруване. Радвам се, че от днес Атанас Буров ще бъде с нас, жителите на Горна Оряховица, тук, на обновения площад. Присъствието му ще ни кара да бъдем по-добри и да гледаме с оптимизъм в бъдещето.“ - каза още градоначалникът. Той благодари на Инициативния комитет и на всички дарители за оказаната подкрепа.

Атанас Петров – председател на народно читалище „Напредък 1869“ и член на Инициативния комитет, отбеляза: „Буров оставя трайна следа в историята като индустриалец,банкер, политик и държавник... Атанас Буров е знакова фигура за нашето време. Знакова, защото при формирането на ценностите на днешните българи се нуждаем от образци за подражание...“.

Родственикът на Атанас Буров, писателят Николай Увалиев прочете неговия завет, отправен към поколенията преди да почине и достигнал до нас благодарение на близките му: „Когато човек гледа през очите на вековете, той не се лъже. Човек без майка, без Отечество, е кръгъл сирак. Той е кръгъл несретник. Няма по-нещастни хора, хукнали по принуда да печелят по света. Нищо, нищо не чинят парите, когато никой не те чака с обич в Родината ти. Повярвайте ми, по-дивна, по-прекрасна, по-нежна страна от България няма. Дори и бедни да сте, работете за нея. Тук умрете, тя е земята, която ви храни и закриля. Заклевам ви, никога не я изоставяйте.“. Годината е 1954-та.

Превратностите в живота на Атанас Буров, породени от българската история, припомни историкът доц. д-р Жоро Цветков, автор на книгата „Атанас Буров. Живот за България“.

„Той даде пример, че всяко зло, тоталитаризмът и фашизмът, могат да бъдат победени, че робът може да бъде освободен, да бъде творец и строител на своето бъдеще, и че бъдещето е въпрос на избор, въпрос на борба... Остана неразбран в Родината си. Мъдра Европа оцени неговия просветен ум.“, подчерта Цветков.

Книгата на Жоро Цветков е определена от проф. д-р на ист. науки Витка Тошкова като „наръчник за политици, парламентаристи и дипломати“, защото в служба на българската държава Атанас Буров се ръководи от принципи, формирани под влияние на европейската политическа култура.

Атанас Буров е роден на 12 февруари 1875 в град Горна Оряховица. Предприемач и банкер, Буров е бил народен представител и подпреседател на Народното събрание, министър на търговията, промишлеността и труда, министър на външните работи и изповеданията. Владеел е до съвършенство изкуството да бъдеш гражданин, политик и общественик. След 9 септември 1944 г., в резултат от несправедлива присъда от т. нар. Народен съд, попада в затвора. През 1945 г. излиза и се присъединява към опозицията срещу комунистическото правителство, в служба на своя народ. През 1947 година се обявява срещу смъртната присъда на Никола Петков. Живее под наблюдение. През 1950 г. е арестуван, а през 1952 г. отново е осъден несправедливо на двадесет години затвор. умира на 15 май 1954 година, оставен без лечение и лекарства в Пазарджишкия затвор.

Паметникът на непримиримия опонент на тоталитаризма е разположен на пл. „Георги Измирлиев“ в центъра на град Горна Оряховица, сред зеленината в съседство с църквата „Успение Богородично“. В статуята, Атанас Буров сякаш оживява сред нас и свалил шапка, с ръка на сърце го чуваме да казва „Народе, обичам те“. Красивата бронзова фигура в естествен ръст е дело на търновския скулптор Борис Борисов. Тя е поставена върху гранитна основа по архитектурния проект арх. Драгомир Йосифов, изработен безвъзмездно. Паметникът е изграден със средства, събрани за тази цел от Инициативен комитет, учреден през 2013 година. Осветлението е дарено от фирма „ХИТ“ ООД.

Тържественото откриване на паметника на Атанас Буров бе уважено от кмета на Велико Търново и областен координатор на ГЕРБ инж. д-р Даниел Панов. Венци и цветя бяха поднесени от кмета инж. Добромир Добрев, Даниел Костадинов – председател на Общинския съвет в Горна Оряховица, от Инициативния комитет, фондация „Атанас Буров“, ПГЛПИ „Атанас Буров“, общественици и граждани.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ВЕЛИКО ТЪРНОВО:

Пламнал пожар заради нощна лампа: Възрастна жена е с изгаряния

Ваксиниран младеж е с коклюш във Велико Търново

ВАС ще има последната дума за проекта на Вълка за огромен инсинератор край Павликени

Авария остави без вода Велико Търново и още няколко града

Хората в Павликени си имат камила (СНИМКИ)

Сериозна авария: Велико Търново е без вода

След 14 бременности: 33-годишна жена роди за 11-и път у нас

2-годишно дете почина в болницата във Велико Търново

Два дни грипна ваканция в област Велико Търново

За трето дете: 10 000 лева накуп ще дават в Горна Оряховица

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com