Има инвеститорски интерес към изграждане на лифт между Велико Търново и Арбанаси

2897
Има инвеститорски интерес към изграждане на лифт между Велико Търново и Арбанаси
Снимка: БГНЕС

Инвеститори проявяват интерес към проекта за изграждане на лифт, който да свързва местността Френкхисар във Велико Търново със с. Арбанаси.

Това съобщи кметът на Велико Търново инж. Даниел Панов по време на днешното заседание на Общинския съвет.

Водолази поправиха язовир в община Велико Търново

Водолази монтираха нов изпускател на язовира край великотърновското село Миндя. Ремонтната дейност бе възложена от общината, след като ...

Той припомни, че проектът е разработен още през 2008 година от екипа на кмета на Велико Търново към момента д-р Румен Рашев. Панов посочи, че е изготвена цялостна концепция за облагородяване на местността „Френкхисар“, която по-думите му преди година е представлявала пустош. Той допълни, че се предвижда именно там да бъде обособена площадката на лифта. В близост се намира и новоизграденият парк с миниатюри „Търновград – духът на хилядолетна България“. Интегрираният план за градско развитие предвижда да бъде изграден и паркинг в района.

В отговор на питане на групата общински съветници от БСП, които се интересуваха как е проведен конкурса за парка с миниатюрите, защо наемната цена е такава и в какъв размер са вложените инвестиции, Даниел Панов отговори, че в момента Община Велико Търново получава 48 000 лева годишно от наем. Той подчерта, че от следващата година наемната цена ще се увеличи с близо 5000 лева, тъй като тя се определя на база на минималната работна заплата, която от догодина ще бъде увеличена с 10%.

„Паркът е плюс за нашия град. Със създаването на всеки един туристически продукт се увеличава и престоя на туристопотока. Трябва да осигуряваме нормална среда за инвестиции. Дали този проект ви харесва, или не, броят на посетителите до момента говори, че има интерес към него.В много други държави има по няколко подобни паркове. Тези паркове са в конкурентна среда и всеки следващ е по-добър. Този проект облагороди мястото. Мога да ви покажа на снимки какво бе то преди и какво е сега“, посочи Даниел Панов, цитиран от Фокус.

Паркът на миниатюрите „Търновград – духът на хилядолетна България“ бе открит на 30 септември. Инвеститори са Наталия и Александър Меншиков от Украйна. Паркът е първият парк с макети на исторически и природни забележителности в България. Разположен е на площ от 11 460 кв.м. в местността Френкхисар в подножието на крепостта Царевец във Велико Търново, точно под Балдуиновата кула. Теренът за парка е общински. Той е отдаден под наем след конкурс за срок от 10 години.

Започват обществените обсъждания за вариантите за магистрала "Русе - Велико Търново"

Между 28 ноември и 1 декември ще са обществените обсъждания на Доклада за Оценка на въздействието върху околната среда на инвестиционно...

В паркова среда са експонирани 43 макета на емблематични български забележителности. Паркът „мини България“ ще бъде поетапно разширяван, като инвеститорите предвиждат общият брой на макетите в колекцията да достигне 70-80.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ВЕЛИКО ТЪРНОВО:

ВАС ще има последната дума за проекта на Вълка за огромен инсинератор край Павликени

Авария остави без вода Велико Търново и още няколко града

Хората в Павликени си имат камила (СНИМКИ)

Сериозна авария: Велико Търново е без вода

След 14 бременности: 33-годишна жена роди за 11-и път у нас

2-годишно дете почина в болницата във Велико Търново

Два дни грипна ваканция в област Велико Търново

За трето дете: 10 000 лева накуп ще дават в Горна Оряховица

Спасиха измръзнал бял щъркел в Горнооряховско (СНИМКА)

Санират само ако сте техен човек: Сигнал и от Горна Оряховица*

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com