X
 
 
Най-важното за коронавируса четете тук
Заедно можем!

Инвестираха над 11 млн. лв за по-привлекателна градска среда във Велико Търново (СНИМКИ)

7526
Инвестираха над 11 млн. лв за по-привлекателна градска среда във Велико Търново (СНИМКИ)
Снимка: Камелия Джанабетска/Actualno.com
Община Велико Търново отчете изпълнението на инфраструктурния проект „Привлекателна и съхранена автентична градска среда на град Велико Търново“ на обща стойност 11 010 06,50 лв. - 9 358 553.12 лв. от Европейския фонд за регионално развитие чрез оперативна програма „Региони в растеж“ 2014 - 2020 г. и 1 651 509.38 лв. от Държавния бюджет на Република България.

Заключителната пресконференция по проекта се проведе вчера, 15 юли 2019 г., в хотел „Алегро“. В пресконференцията взеха участие инж. Динко Кечев – ръководител на проекта и директор "Строителство и устройство на територията", Мариела Цонева – директор "Проекти и програми" и представители на проектния екип от общински служители и външни изпълнители на проектните дейности.     

Основните интервенции по проекта са направени в продължение на 30 месеца, във времето от 17.01.2017 г. до 17.07.2019 г., в централни части на града и в жилищни квартали, като са постигнати следните резултати:

- в Старо Търново са реконструирани и рехабилитирани 38 улици, в т.ч. прилежащи тротоари, пешеходни алеи, монтирано енергоспестяващо улично осветление.

Алеите в кв. „Варуша“ са с пренаредени калдъръмени настилки с оглед запазване на автентичната визия. Това се вижда както по известните улици „Гурко“ и „Георги С. Раковски“ към Самоводската чаршия, така и по улиците „Митрополит Панарет Рашев“, „10-и Февруари“, „Пролет“, „Силвестър Пенов“ и много други. Обновената инфраструктура включва също изградени нови тротоарни настилки, реконструирани стълбища в Стария град, монтирани парапети, поставени нови пейки и кошчета за смет, озеленени и залесени пространства. Реконструирана е обществената тоалетна на ул. "Г.С. Раковски" №29, като е извършена топлоизолация и вентилация на помещенията. Пренаредена е каменната настилка пред входа.

Значително е подобрена привлекателността и достъпността на панорамните площадки на ул. "Ст. Стамболов", където са обособени места за отдих, наблюдение и социални контакти и старинните сграфитопана са реставрирани;  

- на пл. "Съединение" е извършено паркоустройство, поставено е енергоспестяващо улично осветление, ВиК - дъждовна канализация, монтирани са информационни и указателни табели, и елементи на градското обзавеждане;

- в района на ул. "Крайбрежна" е реконструиран обществен паркинг в подножието на хълма Царевец с 48 паркоместа за автомобили, 8 паркоместа за автобуси и 2 паркоместа за хора с увреждания. Изградени са кабина за охрана – тип готов контейнер и обществена тоалетна за мъже, жени и хора с увреждания - тип готов контейнер. Оформени са пешеходни стъпала. Осветлението е осигурено чрез LED осветителни лампи. Поставени са знаци за безопасност. Изпълнена е нова растителност и затревяване. Изградени са нови зелени площи върху естествен терен и паркинг елементи на тревна фуга. Засадени са нови декоративни дървета и храсти, жив плет по северната ограда на имота, както и листно декоративни и цъфтящи храсти. Организацията на движението се изпълнява посредством хоризонтална маркировка и вертикална сигнализация. Изцяло преасфалтирани са улиците „Крайбрежна“, „Михаил Кефалов“ и „Читалищна“. Изградени са пет повдигнати пешеходни пътеки от паваж;

- в ж.к. "Чолаковци" е положена нова асфалтова настилка с площ над 2800 кв. метра, обновени са над 7400 квадратни метра тротоари и пешеходни алеи, подменени са уличните бордюри. Монтирани са нови пейки, беседки, съдове за смет, указателни табели. Междублоковите пространства са облагородени, като са засадени 15 иглолистни и 67 широколистни дървета, над 2000 декоративни храсти и цветя. Оформени са над 120 нови паркоместа. Основно ремонтирана е и пешеходната алея към квартал „Бузлуджа“, където са оформени кътове за отдих, монтирано е осветление и видеонаблюдение.

Специално за Actualno.com инж. Динко Кечев оцени проекта като труден, а изпълнението му на 5,50 по шестобалната система. В екипа за управление на проекта освен ръководителя са взели участие още Ана Тодорова - счетоводител проект, Йорданка Антонова - технически сътрудник, Иван Иванов - експерт "Инвеститорски контрол" и Русанка Александрова - експерт "Тръжни процедури". За изпълнители на проекта след проведените процедури са определени 17 организации, а именно: „СКОРПИОН ИНВЕСТСТРОЙ“ ЕООД, Геоплан-инфраструктура - Дружество по ЗЗД, „ПЛАНЕКС ИНФРАСТРУКТУРА“ ООД, „ГЕОПЛАН КЪНСТРАКШЪН“ ЕООД, „ПЪТИНВЕСТ-ИНЖЕНЕРИНГ“ АД, „МИСТРАЛ 7“ ООД, „ЕНЕЛ СТРОЙ“ ООД, Обединение "МИСТРАЛ-ЕНЕЛ" ДЗЗД, „ВТ ИНЖЕНЕРИНГ“ ООД, „ФИНАНС ОДИТ КОНСУЛТ 2002“ ООД, „НИКЕЛ - ЕЛКА НИКОЛОВА“ ЕТ, „Архитектурно бюро МАТИС“ ЕООД, „Никифоров Студио“ ЕООД, „ПОЛИТРЕЙД КЪНСТРЪКШЪН“ ЕООД, „ИЗДАТЕЛСКА КЪЩА АБ“ ЕООД, „ЛАМБАДЖИЕВ СТАНДАРТ“ ООД, „ПЪТНИ СТРОЕЖИ - ВЕЛИКО ТЪРНОВО“ АД.

В отговор на въпрос от Actualno.com Мариела Цонева определи конкретните ползи за целевите групи по проекта, а именно: по-достъпна градска среда в старата градска част и кв. „Чолаковци“ към  кв. „Бузлуджа“ за туристите и жителите на града, по-специално за жителите на тези квартали, улеснен трафик, облагородени части на кварталите с направените инвестиции в благоустрояване и озеленяване. „Надяваме се да има и подобрено екологично състояние, което ще бъде измерено в рамките на дванадесет месеца по отношение на шума и фините прахови частици“ – уточни г-жа Цонева и допълни, че също така се надяват ползите да се проектират във времето не само в периода на петгодишната устойчивост. Апелирам към хората да опазваме сами придобивките, които са направени с публичен ресурс. Не малко са фактите, които постоянно цитираме пред вас, за обектите, особено паркова мебел, които са обект на вандализъм. В такава облагородена градска среда, няма и седмица-две, и вече има случаи на щети или на вандализъм, което говори за ниска култура. Това са нашите пари, от нашите данъци като българи и европейци, затова европейците са въвели правила това, което е било в момента на рязането на лентата, това да видят и след пет години. Ако е счупено, порутено или разрушено, общината е задължена да го ремонтира – дали ще бъде в периода на гаранция, ако е строителен дефект, или за своя сметка, ако не е в групата на гаранциите, така или иначе разходите ще се увеличат, ако ние нямаме културата да стопанисваме и да пазим.“ - каза Мариела Цонева.

В рамките на деня бяха проведени и три церемонни за откриването на обновени обекти в старата градска част на Велико Търново и квартал „Чолаковци“ с участието на заместник-кмета по строителство и устройство на територията проф. д-р Георги Камарашев, свещеноиконом Славчо Иванов от храм „Свети Николай“, представители на общинската администрация и на фирмите изпълнители.

Първата церемония се състоя на площад „Съединение“ пред музей „Възраждане и Учредително събрание“. Проф. Камарашев благодари на фирмите изпълнителки, които по неговите думи са свършили добра работа, за да можем да се любуваме на този прекрасен площад, честити новата придобивка на гражданите и пожела да го пазим. Отец Славчо отслужи благослов и освети новия обект за благополучие.

Втората церемония се състоя в Стария град, в района на Самоводската чаршия. Проф. Камарашев призна, че това е бил най-трудния обект в цялата община, тъй като тук живеят много хора, има много локални проблеми, теренът е труден и от 60 години не е имало ремонтни дейности. „Наложи се цялостна подмяна на водоснабдителната система и да възстановим улиците в автентичния им вид, както са били преди сто години. За наша радост се справихме в определения срок. “ – обясни проф. Камарашев. Той пожела на гражданите и туристите със здраве да ползват новите придобивки. „В този район фирма „Мистрал“ се справи най-добре“ – отбеляза за Actualno.com заместник-кметът.

Отец Славчо поздрави всички присъстващи с добре дошли в енорията на храм „Свети Николай“ и каза „Имаше трудности, за които спомена проф. Камарашев, но въпреки това изтърпяхме и сега се радваме на обновеното.“. Той отслужи благослов и освети обновения площад за благополучие.

Третата церемония се състоя в кв. „Чолаковци“, в района на обновената градска среда.  Проф. Георги Камарашев изрази удовлетворението си, че за трети път този ден открива обект по оперативна програма „Региони в растеж“.  „Въпреки, че Чолаковци е най-новия квартал, доста години беше встрани от полезрението на управниците на общината. В последните години тук се инвестираха много средства, което е видимо още с влизането в квартала. Санираха се сгради, направен е цялостен ремонт на детската градина, създаден е съвсем друг облик на училището в квартала и ако влезете вътре ще бъдете очаровани. По проекта се инвестираха около два милиона лева в инфраструктура – междблокови пространства, детски площадки, тротоари, и Чолаковци се превърна в един от хубавите и желани квартали на Велико Търново. Това е добро начало за по-нататъшното развитие на квартала. Благодаря на изпълнителите, които в срок изпълниха своите задължения по договора. Нека жителите със здраве да си ползват придобивките и да се наслаждават и любуват на хубави си квартал, който за разлика от другите е пълен със зеленина и е едно много приятно място за живеене.“ – каза заместник кметът.

"Намираме се в енорията на църквата „Св. Архангел Михаил, емблематична за нашата история.“ – отбелза отец Славчо и отслужи благослов. Той  освети обновената градска среда за здраве и благополучие.

Ето още снимки от обновената градска среда по проекта и заключителните събития:

Панорамна площадка на ул. "Стефан Стамболов":

На площад "Съединение":

В района на Самоводската чаршия:

Кв. "Чолаковци":

Actualno.com

Етикети:

Най-важното за коронавируса четете тук
Заедно можем!
Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Actualno.com.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд ЕООД

IBAN: BG53UBBS80021021528420

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Последно в Актуално