X
 
 

Изложба във Велико Търново разкрива зараждането на гражданското общество в България

1427 0
photo of Изложба във Велико Търново разкрива зараждането на гражданското общество в България
Снимка: Държавен архив - Велико Търново
По повод навършването през настоящата година на 30 години от мащабната гражданска активност за смяна на социалистическата система в България, от 14 до 28 юни 2019 г. във Велико Търново гостува фотодокументалната изложба "Зараждането на гражданското общество в България 1987–1989". Изложбата е дело на Държавен архив – Русе и Централен държавен архив – София, и вече е експонирана в регионалната библиотека „П.Р.Славейков” – Велико Търново. Инициативата се осъществва от Държавен архив – Велико Търново в партньорство с РБ „П. Р. Славейков” – информира Боряна Маринова, началник на „Държавен архив” – Велико Търново.

Госпожа Маринова припомни, че гражданското общество в България за първи път след 1947 г. се идентифицира  на 28 септември 1987, когато две години преди смяната на тоталитарния режим, шест русенки – Цонка Букурова, Вяра Георгиева, Дора Бобева, Стефка Монова, Евгения Желева и Албена Велкова, организират и оглавяват първата екологична демонстрация в България срещу почти десетилетното обгазяване на града от химическия комбинат в Гюргево.

Изложбата акцентира върху екологичните движения и по-специално на тези в гр. Русе. Това са зелените организации - Обществен комитет за екологична защита на Русе, "Екогласност", а след промените и зелените партии. Преди тяхната поява, има спонтанен протест на самоорганизиране на русенското гражданство и по-специално на русенските майки, които  излизат с количките си през есента на 1987 г. за първи път и демонстрират пред сградата на Окръжния комитет на БКП в града. В изложбата са показани документи, които се съхраняват в Държавен архив – Русе и Централен държавен архив - София. 

На 22 табла с фотоси са показани първите протести на майките в Русе срещу обгазяването  от химическия комбинат „Верахим“ в съседния румънски град Гюргево и учредяването на Обществения комитет за екологична защита на Русе.

Гражданското общество в България през последните три десетилетия бележи растяща активност според оценки на институции и медии, отбеляза Боряна Маринова и допълни: "То се представлява от различни неправителствени организации, граждански сдружения и граждански инициативи. Появата и развитието на съвременни неправителствени организации са част от еволюцията на гражданското общество в условията на демокрация, необходимо условие за успеха и гарантиране необратимостта на реформите, чиято отправна точка са събитията в периода 1989 - 1990 г. В контекста на българския преход този процес се характеризира с редица национални особености и отразява обществено-политическите промени и доминиращите нагласи през изминалите три десетилетия. Поради това и резултатите от институционализирането и дейността на „третия сектор” са нееднозначни и свидетелстват не само за големия потенциал на гражданския активизъм, но и за възникването на сериозни предизвикателства и рискове за този независим по дефиниция сектор."

„Участието на НПО в процесите на вземане на решения на различни институционални нива, е обща европейска тенденция. Правителството и парламента създават възможности за консултиране с НПО в процеса на изготвяне на политики и приемането на различни нормативни актове. Участвайки в различни работни групи, обществени обсъждания, консултативни органи, НПО се утвърждават като ценен партньор на държавните и местните власти. Участието на НПО в процесите на вземане на решения води като цяло до повишаване на качеството на законодателството и до създаване на среда, в която самите закони и актове, се прилагат по-добре в практиката.“ – категорична е госпожа Маринова.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители

0 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

missing image
Открита е кометата Хейл-Боп

Хейл-Боп (C/1995 O1) е името на най-наблюдаваната комета на XX век и една от най-ярките за десетилетия. Тя се вижда с невъоръжено око в продължение...