X
 
 

Янтра във Велико Търново замръзна частично (СНИМКИ)

6163 0
Янтра във Велико Търново замръзна частично (СНИМКИ)
Снимка: Камелия Джанабетска/Actualno.com
Река Янтра под Стамболовия мост в град Велико Търново замръзна на повърхността, както и в други участъци по течението. Причините са минусовите тумператури през последните дни, снеговалежите, високата влажност на въздуха и мъглите.

Заледените участъци са красиви и привлекателни за фотографи и туристи. Въпреки студеното време и заледяванията, някои рибари излязоха на риболов.

РИОСВ: Янтра не е замърсена, има планктон и водорасли

Река Янтра при Долна Оряховица не е замърсена. Това показа проверка на Регионалната инспекция по околната среда и водите във Велико Тър...

Природното явление „Замръзнала Янтра", обаче, още не е регистрирано от хидролозите, тъй като за пълното замръзване на речните води са необходими поне седем последователни дни с температури под минус 10 градуса.

Река Янтра е най-големият старопланински дунавски приток с дължина 285,5 км, площ на водосборния басейн 7 862 км2 и средногодишен отток 1 574 млн м3. Характерът й се променя от планински поток до равнинна река. Води началото си от неголям извор под връх "Атово падало" (1 496 м) в Шипченска планина, тече на североизток до град Велико Търново. След това завива на изток, после рязко на север и тече в тази посока до вливането си в река Дунав, северозападно от село Кривина, при около 18 м надморска височина. Поради силното си лъкатушене, особено в средното и долното течение, Янтра има голям коефициент на извивливост – 3,1 и малък среден наклон – 4,6 ‰. В чертите на старопрестолния град образува причудливите всечени меандри на река Янтра в Търновските височини.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 4 от 5. Гласували общо: 3 потребители