Община Велико Търново договори 180 000 лв. от ОПОС за нова програма за въздуха

3230
Община Велико Търново договори 180 000 лв. от ОПОС за нова програма за въздуха
Снимка: Пресцентър на МОСВ

Кметът на община Велико Търново инж. Даниел Панов и министърът на околната среда и водите Нено Димов подписаха договор за изпълнението на проект по оперативна програма „Околна среда“ 2014 – 2020 (ОПОС), чийто предмет е актуализацията на общинската програма за качеството на атмосферния въздух.

Дейностите по проекта предвиждат точно дефиниране на основните източници на замърсяване, определяне и планиране на конкретни мерки за намаляване на вредните емисии на фини прахови частици и достигане на установените норми във въздуха над Велико Търново и територията на общината. Целта е подобряване на качеството на атмосферния въздух в населените места на общината.

Продължителността на проекта е 18 месеца, а размерът на безвъзмездната финансова помощ е над 180 000 лв.

Къде сме сега?

Съгласно заповед РД-969 от 21.12.2013 г. на министъра на околната среда и водите, територията на община Велико Търново е определена като зона, в която се констатира замърсяване на атмосферния въздух с финни прахови частици.

В тази връзка, през 2015 г. е извършена моделна оценка чрез дисперсионно моделиране на замърсяването на атмосферния въздух в района на гр. Велико Търново по показател ФПЧ10 на стойност 27 600 лева  по договор с фирма „МАГИСТЕРИУМ" ООД, гр. София . На тази база, с консултантската помощ на „ЕКО ЛОГИСТИК А" ЕООД, гр. София по договор от 2015 г. в размер на 14 400 лева, е актуализирана „Програма за намаляване на емисиите и достигане на установените норми за фини прахови частици в атмосферния въздух за периода 2015 - 2020 г.“ на община Велико Търново. Програмата цели предприемане на конкретни мерки за предотвратяване на по-нататъшно емитиране на вредни вещества от основните дейности – опесъчаване, битово отопление, транспорт, почистване, строителни дейности, използване на твърди и течни горива в обществените и търговски сгради и т.н., и по този начин - осигуряване на здравословна среда на населението. Планът за действие към програмата обхваща периода от 2015 г. до 2020 г.

През 2017 г. и 2018 г. от фирма „ЕКО ЛОГИСТИК А" ЕООД е разработено предпроектно проучване за реализиране на мерки за подобряване на качеството на атмосферния въздух в община Велико Търново на стойност от 75 000 лева, съгласно сключения договор с общината на 12.12.2017 г.

От м. октомври 2018 г. до 2 октомври 2024 г., община Велико Търново е асоцииран партньор в реализацията на проекта „Българските общини работят заедно за подобряване на качеството на атмосферния въздух“, съфинансиран от Европейския съюз чрез Програмата за околната среда и действията по климата (LIFE). Със средства по този проект в размер на 921 355.60 евро се предвижда изпълнението на дейности за осигуряване на екологични отоплителни системи на 500 домакинства в град Велико Търново, две нови стационарни станции за измерване показателите за качество на атмосферния въздух, анализ на действащата програма за управление на качеството на атмосферния въздух и предложения за новата програма, и подобряване капацитета на администрацията за управление на качеството на въздуха.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ВЕЛИКО ТЪРНОВО:

Пламнал пожар заради нощна лампа: Възрастна жена е с изгаряния

Ваксиниран младеж е с коклюш във Велико Търново

ВАС ще има последната дума за проекта на Вълка за огромен инсинератор край Павликени

Авария остави без вода Велико Търново и още няколко града

Хората в Павликени си имат камила (СНИМКИ)

Сериозна авария: Велико Търново е без вода

След 14 бременности: 33-годишна жена роди за 11-и път у нас

2-годишно дете почина в болницата във Велико Търново

Два дни грипна ваканция в област Велико Търново

За трето дете: 10 000 лева накуп ще дават в Горна Оряховица

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com