Отчитат ръст на разкриваемостта на престъпленията във Великотърновско

280
Отчитат ръст на разкриваемостта на престъпленията във Великотърновско

Увеличава се разкриваемостта на престъпленията във Великотърновско стана ясно по време на форума “Сигурността в малките населени места”, който се проведе днес в старата столица. В дискусията се включиха народните представители от Реформаторския блок Иван Иванов и Вили Лилков, Евгени Стоев от ГЕРБ, заместник- министърът на вътрешните работи Цвятко Георгиев, областният управител проф. Пенчо Пенчев, директорът на Областната дирекция на полицията старши комисар Димитър Машов, кметове на населени места и експерти.

По време на форума бяха изнесени данни, според които разкриваемостта на престъпленията от началото на годината е 52%. За същия период на 2015 год. е била 42 на сто, пише "Topnovini.bg".

МВР се хвали с повече разкрити престъпления, но картината си е трагична

МВР не знае кой е извършил над 75 000 престъпления през миналата година. Това сочи полицейската статистика, която обаче отбелязва и уве...

Основният фокус на срещата бе насочен към сигурността в малките населени места. “Такива срещи са от изключително значение, тъй като проблемите на селата в тази посока са значителни. Всяка година 15-20% от произведеното зърно се краде. Развитието на поливното земеделие е силно затруднено, тъй като техниката също е обект на посегателства. 55 на сто от пътните инциденти са на територията на малките населени места поради различни причини- лоша инфраструктура, липса на достатъчно полицаи и видеонаблюдение”, коментира заместник- председателят на Народното събрание и депутат от региона Иван Иванов.

По негови думи телефонните измами, посегателства над горски масиви, незаконният дърводобив са също част от актуалните проблеми на селата. Той оцени като добра превантивната дейност на търновската полиция. По време на форума като превантивна мярка срещу престъпността бе посочено повече роми да бъдат назначавани за полицаи.

Освен това кметовете на населените места поискаха повече униформени да присъстват в селата, да се провеждат усилено и срещи на служители на реда с местните общности. “Хората настояват за създаването и на общинска полиция, в която да бъдат назначавани бивши служители на МВР, които да се грижат за сигурността в малките населени места”, обобщи Иванов.

Той заяви, че след днешната среща ще бъдат инициирани промени в няколко закона- за опазване на селскостопанската продукция, за движението по пътищата, за местната власт и местното самоуправление, за МВР, за ветеринарното дело. Иван Иванов припомни, че след предишна среща по темата, която бе проведена във Велико Търново, са очертани 113 мерки за превенция на престъпната дейност.

Полицията във Велико Търново - на челните места по разкриваемост на престъпления

"Областната дирекция на МВР – Велико Търново се намира в златната среда, както по брой извършени престъпления, така и по разкрива...

Като ползотворна оцени дискусията и народният представител от ГЕРБ Евгени Стоев, който похвали шефа на търновската полиция за постигнатите положителни резултати. Той бе категоричен, че ще продължи да се работи усилено по законодателни промени, които да повишат мерките за сигурност по селата, както и за подобряване на инфраструктурата там.

Заместник-министърът на вътрешните работи Цвятко Георгиев също даде положителна оценка за работата на Областната дирекция на МВР. Той изрази задоволство, че търновската полиция работи в ползотворно партньорство с местната власт и редица други институции.

Директорът на Областната дирекция на МВР старши комисар Димитър Машов коментира, че една от причините за повишаване разкриваемостта на престъпленията в региона е наличието на видеонаблюдение. Такова е разположено в 34 от общо 36 населени места в община Велико Търново.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com