Представят Томичовия псалтир във Велико Търново

5977
Представят Томичовия псалтир във Велико Търново
Снимка: БГНЕС

Томичовият псалтир за първи път ще напусне Русия за три месеца, за да бъде изложен в Регионалния исторически музей във Велико Търново за Деня на независимостта - 22 септември. След това ще бъде представен и в Националния археологически музей в София. Това съобщиха на пресконференция в БТА - Велико Търново народният представител Валентин Ламбев - инициатор на идеята, както и професор Димитър Кенанов - изследовател на ръкописа, предаде кореспондентът на Actualno.com.

Псалтирът е оригинален ръкопис от 1360 година, създаден като частна молитвена книга на църковнославянски език от монасите от Килифаревската книжовна школа на Теодосий Търновски в околностите на средновековната българска столица Търново. Открит е през 1901 г. от Сима Томич, професор в Белградския университет, по време на изследователско пътуване из областта Македония в границите на тогавашната Османска империя. Наречен е на негово име - Томичов псалтир. От 1902 г. се съхранява в Държавния исторически музей в Москва.

Организират фестивал "България обича младите!“ във Велико Търново

От 6 до 8 септември 2019 г. в духовната и историческа столица Велико Търново ще се проведе младежки фестивал "България обича младите!&n...

Според проф. Кенанов Томичовият псалтир е изключително произведение на словесното и изобразителното изкуство. Той съдържа 301 хартиени листа с църковни текстове, илюстрирани със 109 миниатюри, които ги тълкуват. Псалтирът е един от трите най-изящни образци на илюстрованата българска ръкописна книга от Средновековието заедно с Манасиевата хроника от 1344-1345 г. и Лондонското четвероевангелие от 1356 година. 
Изложението на Томичовия псалтир в България ще бъде резултат от последователните действия на народния представител Валентин Ламбев от 2018 г. насам - кореспондеция с ръководството на Държавния музей в Москва и посещение в състава на парламентарна делегация, която получава съгласие псалтирът да бъде изложен у нас през настоящата година.

В момента се уточняват техническите подробности по организацията на изложението на ценната реликва между Българското министерство на културата и Министерството на културата на Руската федерация. Очаква се в най-скоро време Министерството на културата официално да обяви местата и графика за представянето на средновековния ръкопис у нас.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ВЕЛИКО ТЪРНОВО:

Ваксиниран младеж е с коклюш във Велико Търново

ВАС ще има последната дума за проекта на Вълка за огромен инсинератор край Павликени

Авария остави без вода Велико Търново и още няколко града

Хората в Павликени си имат камила (СНИМКИ)

Сериозна авария: Велико Търново е без вода

След 14 бременности: 33-годишна жена роди за 11-и път у нас

2-годишно дете почина в болницата във Велико Търново

Два дни грипна ваканция в област Велико Търново

За трето дете: 10 000 лева накуп ще дават в Горна Оряховица

Спасиха измръзнал бял щъркел в Горнооряховско (СНИМКА)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com