X
 
 

Съвременните тенденции в архитектурата и градоустройството ще дискутират във Велико Търново

1074 0
photo of Съвременните тенденции в архитектурата и градоустройството ще дискутират във Велико Търново
Снимка: Камелия Джанабетска/Actualno.com
Община Велико Търново организира поредица от публични лекции за съвременните тенденции в архитектурата и оформлението на градски пространства, която ще се проведе на 7 и 8 юни 2019 г. в Голямата зала на общината. Целта на организаторите е да насочат общественото внимание към устойчивото развитие на град Велико Търново и създаването на нов градски център в района на Старото военно училище, както и към конкурсния подход за решаването на градоустройствени въпроси с голяма обществена значимост – съобщиха от пресцентъра на общината.

На 7 юни (петък) от 17,30 ч. ще се състои лекция на тема „Безкомпромисното отношение към архитектурния детайл“ на арх. Велислав Доцин от „Имидж Бюро“ - София. Архитектурното студио включва млади професионалисти, обединени от желанието си да решават съвременните проблеми на градската среда. Екипът участва в редица архитектурни състезания - конкурсите за нов градски център във Велико Търново, нова библиотека и за градско обзавеждане в морската градина във Варна, нова детска градина в столичния кв. Горна Баня , нов корпус на Медицинския университет в София и др.

На 8 юни (събота) от 16,00 ч., по темата за интердисциплинираността в архитектурата ще говори арх. Мая Шопова - преподавател в дизайнерския факултет „Архитектура и урбанизъм” при Масачузетския университет по технологии (MIT). Тя води лекции на класове, в които се обменят знания и умения в сферата на архитектурата, изкуствата, урбанизма, информационните технологии, маркетинга и други.

Следващата лекция по темата за критичното мислене в архитектурата е на италианския архитект Диего Терна. Той е съосновател на архитектурно студио „Куинзи Терна Аркитектуре”. Участва в широк спектър от проекти, издателски материали, критика и дидактика в сферата на архитектурата, урбанизма и изследователската дейност. Резултатите на студиото са награждавани в международни конкурси, а докладите от проучванията са публикувани в книги и списания.

В публичните дискусии ще участват и Мария Мишинева и архитекти от „Стивън Джордж Интернешънъл” (SGI) - водеща архитектурна компания в Централна и Източна Европа. Те разработват иновативни проекти в различни сектори, получили престижни международни награди и признания.

Досега бяха изнесени лекции на арх. Андреа Д’Антраси (Италия) - член на конкурсното жури, и арх. Клаудио Нарди (Италия) - автор на проекта, класиран на първо място. От представянето на арх. Нарди стана ясно, че Експоцентърът ще удовлетвори естетически потребности от красиви гледки, културни потребности за срещи, търговия и места за паркиране.

Снимка: Мястото за изграждане на новият Експоцентър

От общинския пресцентър припомнят, че разработките на арх. Диего Терна, Мая Шопова, „Имидж Бюро“ и SGI са сред осемте отличени на Международния архитектурен конкурс „Ново сърце за Стария град“, проведен през 2018 г. Конкурсът беше в две части – архитектурна (идеен проект за сграда на експозиционен център) и урбанистична (концепция за обновяване на територията на Старото военно училище, в която ще бъде разположена сградата на експозиционния център). Участваха над 60 разработки от 15 държави.

Предстои изготвянето на технически инвестиционен проект за сградата на експозиционния център след процедура по договаряне с арх. Клаудио Нарди. За устройството и развитието на цялата територия на бъдещия нов градски център ще бъде открита обществена дискусия, основана на концепциите, предложени от участниците в конкурса.

Очакваме публичните лекции и общественото обсъждане да дадат отговори на следните въпроси: Колко е застроената площ от терена на Старото военно училище?, Как е изчислена зелената площ, възлизаща на 60 процента в класирания на първо място проект - естествената зеленина в околните райони от долината на Янтра включена ли е в изчисленията?,  Каква е прогнозната стойност на проекта?, За колко време може да се реализира?, Има ли паркоустройствен проект и проект за озеленяването на сградите?, От какви материали ще бъдат изградени пътищата?, Кои целеви групи ще обслужва Експозиционният център?, Какво предлага проектът за нов градски център за управлението на земя и екология, здраве и тонус, транспорт, енергия (енергоспестяване и използване на алтернативни енергийни източници), водни потоци, материали, отпадъчни продукти и замърсяване, на терена на Старото военно училище?, Ще бъде ли приложена концепцията за „зелено строителство”, което ще рече сгради, които са проектирани, построени, управлявани и използвани така, че да имат положителен ефект за човешкото здраве и производителност, и намаляването на здравните разходи, и максималното намаляване на влиянието им върху околната среда?

 

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители

0 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

missing image
Св. пророк Йезекиил

Свети пророк Йезекиил бил свещеник и произлизал от Левиевото коляно. По време на второто пленяване на Йерусалим при цар Йехония той бил взет в плен...

missing image
Отиде си Буги Барабата

На 58-годишна възраст почина музикантът Марио Събев, известен като Буги Барабата. Буги Барабата, основателят на "Бараби Блус Бенд", легендарен...